Ludányi Gyula: Kobrától az Agriáig

Ludányi Gyula: Kobrától az Agriáig

Az írásomban szeretném bemutatni a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság alárendeltségébe tartozó Bevetési Alosztály karjelvényeit a kezdetektől, az idén, 2015-ben megjelent felvarróig.

A rendszerváltás után a rendőrség szerkezeti átalakításával kerültek felállításra a megyei szervezésű terrorelhárító csoportok. A csoportok létrehozásával igény merült fel a névválasztásra, mely a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságnál a „KOBRA” terrorelhárító Csoport, majd Alosztály lett. A „Kobrások”, a korabeli elvárásoknak megfelelően karjelvényt terveztettek maguknak. Az első karjelvény szitázott eljárással készült, az alapszín kiválasztásához több alapnyomatot is előállítottak.

Ludányi Gyula: Kobrától az Agriáig 02

A szín elfogadása után a mintát és feliratokat kivágták és szegőhímzést kapott, melyek már az egyenruhára, terepszínű álcaruhákra kerültek.

Ludányi Gyula: Kobrától az Agriáig 03

 A rendőrségi karjelvények alakjának egységesítésére tett intézkedések után felmerült az igény az új formának megfelelő karjelvény kialakítására. Így került ismét tervezőasztalra az akkor már Kobra Beavatkozó Alosztály karjelvénye.

A tervek alapján hat karjelvény látott napvilágot.

Ludányi Gyula: Kobrától az Agriáig 04

Az elfogadott darab fehér POLICE és fekete BEAVATKOZÓ ALOSZTÁLY feliratot kapott, míg a képeken szereplő karjelvény tervezetek feliratai fehér színűek.

A karjelvény tervezetek utólagos legyártásánál a feliratok fekete színnel jelentek meg a hímzéseken.

 Ludányi Gyula: Kobrától az Agriáig 05

Az évekig viselt karjelvény egy névváltoztatás után újra cserélődött, mikor már a csoport számítógéppel tervezett grafikákból választotta ki a számukra tetsző darabot. Az új név az AGRIA BEVETÉSI ALOSZTÁLY lett.

Ludányi Gyula: Kobrától az Agriáig 06

A tervekből a sorozatban látott első karjelvényt választották azzal a kéréssel, hogy a célkereszt ne kerüljön bele a karjelvénybe és a feliratok fekete színűek legyenek. Ennek megfelelően került az új rajzos tervezet elkészítésre.

Ludányi Gyula: Kobrától az Agriáig 07

A megtekintés után külön kérés volt, hogy a karjelvényben szereplő három alak, több árnyékolást kapjon, így készültek el a végleges darabok.

Az elfogadott és viselt felvarrók színes és színcsökkentett változatai, melyekből 50 – 50 darab került legyártásra.

 Ludányi Gyula: Kobrától az Agriáig 08

A rendőrség újbóli átalakulása után a Bevetési Alosztály elnevezésének elvetése miatt a csapat kénytelen volt 2014 évben előállni a kéréssel, hogy új karjelvényt kaphassanak. A karjelvényükről el kell távolítani a Bevetési Alosztály feliratot, helyette csak az AGRIA elnevezés kerül. A formát szerették volna megtartani, ezért csak az alsó szöveg került átírásra. Így született az első prototípus, amelynek fehér belső része még úgynevezett telihímzéssel készült.

 Ludányi Gyula: Kobrától az Agriáig 09

A megvalósult, és mára már viselt karjelvények középső fehér részét fehér textília váltotta fel. Ezekből a darabokból is 50 – 50 készült, minden példány tépőzárral ellátott, megerősített.

A karjelvények szinte kivétel nélkül ritkának számítanak a kis darabszámú megjelenés miatt.

További sikeres gyűjtést kívánok!

 SiD

 

 

 

pdf

placeholder

Last updated: március 24, 2015 at 6:29 de.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, karjelvény, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.