Varga Ottó: Az Autópálya Rendőrség karjelvényei 2004.07.01. – 2007.12.31.

 

Az Autópálya Rendőrség karjelvényei 2004.07.01. – 2007.12.31.

A Rendészeti Biztonsági Szolgálat (továbbiakban: REBISZ) létrehozásáról szóló 37/2004. (VI. 29.) BM rendelet, valamint a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Szervezeti és Működési Szabályzata határozta meg a 2004. július 01.-én felállított Autópálya Rendőrség (továbbiakban: AR) szervezeti felépítését, feladatait.

A központilag tervezett, megrendelt karjelvény – mely nem felelt meg a 14/1992.(IV.10) ORFK intézkedésben foglaltaknak – szőtt kivitelben készítették két változatban, szegélyezett és szegély nélküli formában. A REBISZ és szervezeti alegységeinek megalakulásakor – minden szervezeti egység külön karjelvénnyel lett ellátva – kiosztásra kerültek.

 trt_01

A REBISZ Vezetőivel egyeztetve azonnal felmerült a hímzett változat elkészíttetése. Az AR szempontjából az alábbi mintadarabok készültek el:

 trt_02

Az AR alosztályvezetőinek történt bemutatást követően a 4. számú változat került rendszeresítésre és kiosztásra. Az elfogadott karjelvény középkék színű műhímzett alapanyagra készült, sötétkék külső szegéllyel, fehér belső szegélyekkel és arany betű hímzéssel.

Korábban már tervezetként léteztek egyes területi Autópálya Rendőrőrsök vagy Alosztályok karjelvényei, ténylegesen rendszeresítésre csak az 1998. június 01.-én felállított Kiskunfélegyháza Rendőrkapitányság, Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztálya alá sorolt Autópálya Alosztályé került. Számos tervezet és engedélyeztetés nélkül kivitelezett karjelvény után 2000-ben – a későbbi egységes AR alapjaként szolgáló –  hivatalosan is rendszeresítésre került két féle változatban. Ezt követően egyszerűsítések is következtek.

 Az AR felállítása után azonnal nekiláttunk a bemutató darabok elkészítésének és az ORFK felé történő engedélyeztetés elindításának. A folyamatosan felálló új Alosztályok karjelvényei is elkészültek. Az AR Parancsnoka, dr. Simon Tamás rendőr ezredes, REBISZ APR. Pk. 30-850-48-1/2004.ált. parancs iktatószámmal engem bízott meg az AR-en belüli karjelvényekkel és egyéb egyenruházati cikkekkel történő folyamatos ügyek intézésével.

A Kiskunfélegyházi Autópálya Alosztály arany (tisztek, zászlósok) és ezüst (tiszthelyettesek) feliratos “egyszerűsített” karjelvényei:

 trt_03

Az AR-hez integrált Alosztályok karjelvényeinek hímzett mintadarabok elkészítésének megrendelése 2004.07.07.-én történt, mindegyikből 4 példányban. A mintadarabokra jellemző volt, hogy a betű vastagsága vékonyabb mint a sorozatgyártott daraboké. Az elfogadott Alosztályi karjelvények szintét középkék színű műhímzett alapanyagra készültek, középkék külső szegéllyel, fehér belső szegéllyel és arany betű hímzéssel, a “POLICE” felirat és az autópálya jel fehér, az autópálya számának jelölése világoskék színnel. Egységes döntés alapján csak arany színű feliratozással készültek el.

trt_04

Az Autópálya Rendőrség belül a 2004.07.01. – 2007.12.31. közötti időszakban az alábbi Alosztályoknál lett rendszeresítve az egységes karjelvény.

  • Autópálya Alosztály Kál 2004. szeptember 22.-én kerültek megrendelésre és november 10.-én lettek átadva.
  • Autópálya Alosztály Szigetszentmiklós 2004. november 04.-én
  • Autópálya Alosztály Székesfehérvár 2004. december 02.-én

A 2004 – 2005 évben újonnan felállítandó Alosztályok karjelvényeinek mintadarabjait 2005.11.10.-én lettek megrendelve és 2005.11.26.-án bemutatva:

 trt_05

A 2006. évben létrejött Alosztályok és karjelvényeik:

trt_06

Az Útellenőrző Alosztály karjelvényének mintadarabja (1.) szintén vékony betűvel készült. A rendszeresített (2.) mindenben megegyezett a többi alosztályéval, egyetlen fontos különbség, hogy nem autópálya szám feltűntetve. Feladatukból adódóan bármelyik autópályára vezényelhették őket napi szinten, de elsősorban a Budapestre bevezető pályaszakaszokon látták el feladatukat. A Skoda Octáviát ábrázoló (3.) karjelvény megszületése egy igény volt a részükről – mivel alapvető feladataik is eltértek a területi Alosztályokétól -, hogy különbözzenek a “rendszeren” belül.

A 2007. évben létrejött Alosztályok és karjelvényeik:

 trt_07

A politikai határozat 2007.-es év közepén megszületett: a Rendészeti Biztonsági Szolgálat az összes szervezeti egységével megszűnik 2007. december 31.-i hatállyal. A legújabb kori Autópálya Rendőrség feloszlatását követően 2008. január 01.-vel a Megyei Rendőr-főkapitányságok vették át az Alosztályokat. A központi, az ügyeleti, a bűnügyi és az útellenőrző állományt különböző helyekre vezényelték vagy helyezték át.

Az Autópálya Rendőrségen belül rendszeresítésre kerültek még:

– hímzett galléros tenisz pólók is. Majdnem minden Alosztálynak volt a hátoldalon “BALESETHELYSZÍNLŐ” alatta “POLICE” felirat kék színnel hímezve, a bal mellkas részen a Rendőrség emblémája hímezve, tépőzáras vagy ráhímzett kivitelben a jobb és a bal karon megfelelő elhelyezéssel a REBISZ AR és az Alosztály karjelvény
– sötétkék selyem alapanyagú nyakkendő, az alsó résztől kb. 10 cm-re egy autópálya jel fehér színnel, köré arany színnel “AUTÓPÁLYA RENDŐRSÉG” felirat hímezve
– nyakkendőtű
– a motorosok részére tépőzáras hímzett rendfokozati jelzés

Egy-két alkalommal találkoztam olyan kivitelű autópályás karjelvényekkel ez idő alatt, melyek mind hímzéstechnikában (alaki és formai tekintetben egyeztek), mind színben és alapanyagban eltértek az egységestől. Ezeket lehet kalózverzióknak vagy egyedi “igénynek” is elnevezni, de véleményem szerint az egységes Autópálya Rendőrség abban is egységesnek mutatkozott, hogy karjelvényei minden tekintetben megegyezőek voltak.

pdf

Last updated: március 22, 2015 at 5:05 de.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, karjelvény, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció. Bookmark the permalink.