Ludányi Gyula: Mit is lehet megtudni egy fényképről?

Ludányi Gyula: mit lehet megtudni egy fényképről? 01.

Mit is lehet megtudni, egy korabeli fényképről és milyen tárgyakat lehet mellé sorakoztatni?
Az általunk gyűjtött, birtokunkba került korabeli fényképek jelentős hányada fekete-fehér filmre és előhívási technikával készült. A korszakot ismerő avatott szem pillanatok alatta el tudja helyezni korban az egyenruhát viselő portréját. Egyes képeken néha érdekességeket, hibákat, hiányokat, jelvényeket, illetve az engedélyezettől eltérő viseletet figyelhetünk meg.
Példakép:

Ludányi Gyula: Mit lehet megtudni egy fényképről? 02.

A képen látható fiatalembert szemügyre véve mit is fedezhetünk fel?
A lengő váll-lapok az úgynevezett „orosz” típusúak, közepén egy sávval. Megfejtése: Tisztképző iskola és tiszti tanfolyamok hallgatóinak váll-lapja 1951-1956. Innen már tudjuk az évszámot és a rejtett gombolású zubbonyának a színét, amely mélykék. A bal oldali váll-lap címeres tűzőgombja hiányzik, szabálytalan viselés, de gondolom a kép készítésekor ezt egyszerűen csak nem vették észre.

Ludányi Gyula: Mit lehet megtudni egy fényképről? 03.
Tisztképző iskola és tiszti tanfolyamok hallgatóinak váll-lapja és a hozzá tartozó gomb
(1951-1956)

A gallérhajtókán a két egymáson keresztben elhelyezett puskát láthatjuk melyet a Magyar Néphadsereg öltözködési utasítása 1949-ben vezet be, de a rendőrséget 1992 utánig elkíséri és jelképezi. A hajtóka megegyezik a váll-lap színével és korával, 1951-1956.

Ludányi Gyula: Mit lehet megtudni egy fényképről? 04.
Gallérhajtóka és a hozzá tartozó „fegyvernemi” jelvény

A jobb zsebtakaró feletti részen egy jelvényt figyelhetünk meg, KIVÁLÓ TANULÓ vagy ÉLTANULÓ, amely feliratát sajnos a kép minősége miatt nem lehet kivenni, színe a fekete-fehér előhívásnak köszönhetően nem meghatározható, de az alakja árulkodó.

Ludányi Gyula: Mit lehet megtudni egy fényképről? 05.
KIVÁLÓ TANULÓLudanyi_Gyula_Mit_lehet_megtudni_egy_fenykeprol_06_htÉLTANULÓ

A fényképet megfejtettük! A képen látható fiatalember egy Tisztképző iskola vagy tiszti tanfolyam hallgatója, aki a tanulmányait élenjáró, vagy kiváló eredménnyel végzi 1951-1956 közötti időszakban.
A teljesség miatt bemutatom a jelvényhez tartozó viselési igazolványt.

Ludányi Gyula: Mit lehet megtudni egy fényképről? 07.
Élenjáró hallgatói igazolvány, ÉLTANULÓ (1951)

Az írásban látható képet, okmányt, illetve felszerelési tárgyakat megtalálhatjátok az oldalunkon. Kis kutatással sokat tudunk segíteni az ismeretlen képek azonosításában, melyhez sok sikert kívánok.  

Ludányi Gyula - SiD

 

pdf

placeholder

Last updated: március 10, 2016 at 6:18 de.

This entry was posted in fotó, Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.