Rendészettörténeti Kiállítás, Sopronkövesd, 2015.09.19-20.

 

FurmanAttila_Rendeszettorteneti_kiall_01

FurmanAttila_Rendeszettorteneti_kiall_02Pár hete a egy Facebook megosztás keltette fel az érdeklődésem. Ebből tudtam meg, hogy 2015. szeptember 19-20-án Sopronkövesden a „Kulturális Örökség Napjai” rendezvénysorozat keretén belül az ottani általános iskola tornatermében „Rendészettörténeti kiállítás” lesz. Utánaolvasva megtudtam, hogy Keresztes Csaba helyben lakó gyűjtő kiállítását lehet ezen a két napon megtekinteni.
FurmanAttila_Rendeszettorteneti_kiall_03
Egy telefon és már meg is volt a társaságom az útra. Schenk Tamás barátom szintén olvasta a hírt, és mivel az ő érdeklődését is felcsigázta, eldöntötte, hogy családi kirándulás során felkeresik Sopronkövesdet.
A helyszínre megérkezve tudtuk meg, hogy a teremben nem csak az ő gyűjteménye került bemutatásra, hanem Nagy Katalin „Múlt a jelenben” fotókiállítása is itt látható a falakon, a II. világháborús hagyományőrzés témakörében. De ez még mindig nem a teljes, hisz Valkóczi Balázs katonai hagyományőrzőnek köszönhetően egy kis tűzszerész bemutató is helyet kapott a teremben.
A kiállítás a magyar rendőrség és határőrség relikviái mellett a világ rendőrségi egyenruháit és sapkáit is bemutatta. Azt mindenki tudja, hogy a teljes anyagot nem lehet ilyenkor bemutatni, de egy szép és látványos prezentációt meg lehet jeleníteni, amelynek ez a kiállítás tökéletesen meg is felelt. FurmanAttila_Rendeszettorteneti_kiall_04Keresztes Csaba a hosszú eszmecserénk során elmondta, hogy ez nem a teljes gyűjteménye, hisz a helyszín nagysága és berendezése korlátot szab a bemutatható anyagnak.
Számomra kiderült, hogy Ő pont olyan megszállott ebben a témakörben, mint mi is vagyunk. Nála szerencsére megvan hozzá a nyugodt háttér is, hisz élete párja segíti és támogatja a gyűjtést és az őt még érdeklő hagyományőrzést. Csaba nem csak egy sima gyűjtő, hanem a Hagyományőrző Rendőrszázad tagja is.
Természetes, hogy a rendőrszázad tagjai is megjelentek a rendezvényen díszegyenruhájukban – Bogdán András vezetésével -, hogy ezzel is támogassák társukat. De ha egyszer eljöttek, akkor hoztak magukkal rendőrségi járműveket is.

FurmanAttila_Rendeszettorteneti_kiall_05

Így az udvaron kint lévő határőrségi Lada Niva és a zöld rendőrségi Skoda Octavia kiegészült a délelőtt folyamán egy fehér rendőrségi Skoda Octavia és egy Opel Astra járőrautóval, valamint a kormányőrség volt delegációszállító Mercedes gépkocsijával.
A hagyományőrzőkkel és a megjelent volt határőrökkel érdekes eszmecseréket folytattunk a felszerelési tárgyakkal kapcsolatban, de még a határőrség integrációja és napi politika témakörében is. Ami a leginkább lenyűgözött az Valkóczi Balázs bemutatója a kiállított aknákkal kapcsolatosan. Nála a gyerekek is élvezték – nem mintha én nem – az előadást, kérdeztek is tőle folyamatosan.FurmanAttila_Rendeszettorteneti_kiall_06 Itt olyan információk birtokába jutottam ezekkel a robbanó szerkezetekkel kapcsolatban, amik ámulatba ejtettek és még inkább tudom tisztelni azokat akik ezek felszedésével foglalkoznak vagy foglalkoztak. A beszélgetés során elmondta, hogy 1999 és 2005 között dolgozott a tűzszerész zászlóaljnál és persze, hogy ismerte és együtt dolgozott régi gyűjtőtársunkkal Szojka Péterrel.
Mint említettem már Csaba párja nem csak elfogadja, hanem támogatja is őt. Így természetesen Mari – Kalbantner Marianna – a kiállítás helyszínén is ott volt, és az érdeklődőknek elkészítette az ujj- illetve tenyérlenyomatát. Nem is csoda, hogy a sok gyerek ragyogó szemmel jött el tőle és boldogan vitte haza szüleinek az itt elkészült papírt.
FurmanAttila_Rendeszettorteneti_kiall_07Minden alkalommal örülök, ha hírt kapunk arról, hogy egy-egy gyűjtő vagy barátom rászánja magát, illetve felkérik arra, hogy mutassa be gyűjteményét. Hisz ez a hobbi is akkor az igazi, ha nem csak otthon a szekrény illetve a polc rejti a kincseket, hanem az utána érdeklődők is megtekinthetik. Mert ugye nem tudni azt sem, hogy nem-e ez a kiállítás hoz kedvet valakinek arra, hogy belevágjon egy saját gyűjteménybe.

Mindenesetre mi köszönjük Keresztes Csabának, hogy láthattuk gyűjtésének eredményét.

Írta: Furman Attila

pdf verzió: Furman_Attila_Rendeszettorteneti_Kiallitas

 

Last updated: szeptember 24, 2015 at 5:19 de.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció. Bookmark the permalink.