Furman Attila: Bécs 2015 – APICA cserebörze

01

 

022015. október 24.
Az időpont, amikor az idén 20 éves Osztrák Gyűjtői Egyesület (APICA – Austrian Police Insignia Collectors Association) megrendezte évenkénti cserebörzéjét. A helyszín az idei évben ismételten Bécs, közelebbről a JUFA Hotel. Készülődés közben megnéztem az esemény Facebook oldalán a listát, hogy a külföldi barátaim közül kik jelezték a részvételüket az eseményen. Hisz ez a börze az, amelyen évenként egy-egy alkalommal összefuthatunk Európa – és persze a környező országok – gyűjtőinek egy részével.

03Amikor megérkeztünk nyugtázhattuk is, hogy ez idén sem marad el. Gregor Wenda elnök vezetésével megszervezték az utóbbi idők legjobb és legnagyobb cserenapját. És itt nem kell arra gondolni, hogy egy kicsit túlzok. Körbepillantva azonnal felfedeztem sok-sok barátomat és ismerősömet Ausztriából, Németországból, Svájcból, Csehországból, Szlovéniából, Romániából, Belgiumból, Spanyolországból, ráadásul amikor körbejártam találkoztam egy olasz barátommal is, akivel ez volt az első eset, hogy személyesen találkoztunk. Szóval jól kezdődött a nap!

04Pár barátomat viszont hiányoltam, de a beszélgetések során kiderült, hogy rendőri tevékenységük akadályozta őket. És ha elmondom, hogy ezek Horvát és Szlovén barátaim voltak, akkor szinte mindenki gondolhatja, hogy miről is van szó. Természetesen a migránsok érkezése és az ezzel kapcsolatos feladatok gátolták a részvételüket.

A megjelentek ismételten olyan mennyiségű és minőségű csereanyagot hoztak magukkal, hogy csak ámultam-bámultam. Rengeteg új karjelvény jelent meg a különböző országokban. Gyűjtőként nagyra tudom értékelni, hogy ilyenkor közvetlenül kapom meg az adott darabokhoz a magyarázatot. Ennél jobb hely nincs is, ha valaki csak információt akar gyűjteni. Így természetesen mi is – rajtam kívül Slabár Géza, Schenk Tamás és Gáspár Attila volt jelen tőlünk – sok olyan ténnyel szembesültünk, ami számunkra is újdonság volt. 06De persze a lényeg a csere! Hát elmondhatom, hogy mindannyian sok szép és értékes darabbal tudtuk gyarapítani saját gyűjteményünk. És kell nekünk ennél jobb dolog? Persze, hogy nem! A gyűjtők egy-egy ilyen alkalommal szinte egy nagy családdá változnak, sok nevetéssel, ugratással és persze beszélgetéssel. Itt tényleg a huszonévestől a hetven évesig mindenki megjelent. És ilyenkor nem számít a kor, hisz mindenki szinte gyerekké változik, aki örül minden egyes új szerzeményének. De jó volt látni, amikor valaki egy-egy karjelvényt a kezében tartva gondolkodik, hogy „ez megvan a gyűjteményemben?”.
Az APICA idén 20 éves, így a jubileum alkalmával megjelent egy új egyesületi karjelvény. A darabot természetesen jómagam is beszereztem és a plusz darabot is, hisz Tomka Gyuri barátom a lelkemre kötötte a második példányt. Elgondolkodtam, hogy az azon látszó motívum az országot és egyúttal az egyesület vezetésének a történetét is bemutatja. Hisz a felső részen a Salzburgi vár, míg az alsó részen a Prátert idéző óriáskerék és a Stephans dóm sziluettje látszik, előttük pedig az egyesület hivatalos karjelvényének képe.
05És itt kell elmondanom, hogy a salzburgi részről volt az egyesület vezetősége jó pár évig, míg a mostani vezetés bécsi. Így én még erre is asszociálok a látottak alapján.
Az eseményt megtisztelte látogatásával a Párizsi IPA vezetője, akivel kapcsolatban Gregor barátom nevetve mondta, hogy nyugodtan lehet kérdésekkel ostromolni, hisz tökéletesen beszél németül. De megjelent a Román IPA vezetője is, aki elmondta, hogy 2016 májusában egy gyűjtői börzét szerveznek Bukarestbe.
Én minden alkalommal szívesen látogatom meg az Osztrák börzét és az idei ebben csak még inkább megerősített. Hisz ott azt tapasztaltam, hogy a régi gyűjtők mellett sok új arc került elő, akik nem is olyan régen kezdték el ezt a szép hobbit. Búcsúzáskor örömmel mondhattam az egyesület vezetőinek, hogy nagyszerű és sikeres napot tudtunk náluk eltölteni, amely jövőre folytatást követel – a részünkről is.

Írta: Furman Attila

 

pdf verzió

 

Last updated: október 29, 2015 at 6:20 de.

This entry was posted in Egyéb, fotó, Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció. Bookmark the permalink.