Megyeri Károly: Makett építő alezredes

 

Szucs_Pal_alezredes_001Még decemberben került kezembe a Honvéd Kulturális Központ ( Stefánia Palota 1143 Bp. Stefánia út 34-36. ) 2016-os év januári programfüzete. Ebben találtam egy  számomra érdekesnek tűnő rendezvényt; ÉPÜLETEK GYUFASZÁLBÓL. Szűcs Pál nyugállományú rendőr alezredes kiállítása.

A kiállítás egy hétig volt látható a Stefánia Galériában, és mivel végre egy volt kolléga kiállításáról volt szó, kíváncsiságtól hajtva ellátogattam a rendezvényre.

 Mikor beléptem, éppen egy kisebb csoportnak tartott tárlatvezetést a kiállító, Szűcs Pál.

Szucs_Pal_alezredes_002Szucs_Pal_alezredes_003

Igen impozánsan volt megrendezve és elhelyezve a galériában a makettek.

Szucs_Pal_alezredes_004       Szucs_Pal_alezredes_005

Kérdésemre Szűcs úr elmondta, hogy a makettezést  először 1974-ben próbálta ki az Eiffel-torony megépítésével. Ez sajnos technikai okok miatt nem sikerült. Pár év kihagyás után egy bajor családi házat épített meg gyufaszálakból.  Kihívást érzett egy skót kastély megépítésében, de sikerült. A következő makett megépítésének gondolata egy kirándulás alkalmával fogalmazódott meg benne, hogy meg kell építenie a Neuschwansteini kastélyt.

Szucs_Pal_alezredes_006Erre a makettjére a legbüszkébb, mivel itt találkozott először különböző építési stílusokkal és a megvalósításhoz szükséges technikai megoldásokkal. A sikerélmény elindította a makett  építés rögös, de számára szép útján.
Elmondta, hogy naponta átlag 4-6  órát tölt a hobbijával. Családja, és itt elsősorban felesége támogatja. 
Együtt járnak főleg kastélyok bejárására és fotózására, melynek alapján készülnek el a gyufacsodák.

A kiállításon látható volt a teljesség igénye nélkül:

a Pécsi Rendőrkapitányság épülete                                             a Baranya megyei Rendőr-főkapitányság épülete
Szucs_Pal_alezredes_007       Szucs_Pal_alezredes_008

a Tiszadobi kastély
Szucs_Pal_alezredes_009         Szucs_Pal_alezredes_010

 Szucs_Pal_alezredes_011        Szucs_Pal_alezredes_012

Székesfehérvár, Csalapusztai kastély
Szucs_Pal_alezredes_013        Szucs_Pal_alezredes_013b

Szucs_Pal_alezredes_014    Szucs_Pal_alezredes_015    Szucs_Pal_alezredes_016

 Alezredes úr már egy ideje nyugdíjasként él hobbijának.
A sorkatonaságtól mint tizedes szerelt át a rendőrséghez 1967-ben. A Rendőrtiszti Főiskolát Budapesten végezte el. Az évek során különböző beosztásokat töltött be a Pécsi Városi Rendőrkapitányságon. Mint kiemelt főelőadó ment nyugdíjba 2003. január 16-án.

A jelen kiállítás fiának, – aki hivatásos katona – ajándéka édesapjának 70-dik születésnapjára.
Ezeket a gyufaszálból és fogpiszkálóból épített remekműveket megtekintette a művelődési központ vezetője és az intézmény parancsnoka is.

Szucs_Pal_alezredes_017     Szucs_Pal_alezredes_018

 Egy pillanatra elgondolkodtató, hogy  Szűcs Pál ny. r. alezredes szép és különleges hobbijának bemutatására eddig nem adott teret a rendőrség! Remélem ez a közeljövőben változni fog.

Alezredes úrnak gratulálok és még sok szép kastély makett megépítéséhez kívánok jó egészséget.

 

 

pdf

placeholder

Last updated: február 8, 2016 at 8:31 de.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.