Ludányi Gyula: Az önkéntes rendőri jelvények változatai

 

Az írást azon gyűjtőtársaim figyelmébe ajánlom, akik szeretik a jelvények változatait, eltéréseit. Mint minden nagy darabszámban és hosszú időn át rendszeresített és viselt jelvénysorozat, az önkéntes rendőri jelvények is több kiadást értek meg.

A jelvény első változata, zománcozott kivitelben jelent meg. Az alap egy talpára állított 30 mm-es ötszög, melyet 5 mm-es kék zománc szegélyez. A szegő felső részére az „ÖNKÉNTES”, alsó részére a „RENDŐR” felirat került, közte 2-2 hármas osztású magyar zászlót stilizáló téglalapocskával. A három elemből összeépített jelvény középső részén egy 22 mm nagyságú, sugaras, vörös zománcozású ötágú csillag, amelyen egy réz, vagy aranyszín 15 x 10 mm-es búzakalász/koszorú nyugszik. A jelvény felfogatása a hátára forrasztott tűvel történt.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_01

A második kiadásnál a jelvény mérete, formai kivitele megegyezik az első kiadáséval, azzal a különbséggel, hogy a zománcozás helyett, festéssel látták el a jelvényt, mely utána egy vékony műgyantaréteget kapott. Ennél a jelvénynél megfigyelhető, hogy a középső elem magassága változó lehet. A műgyantaréteg vastagsága miatt a kék szegőszín már zöldes árnyalatot kaphat. Itt érdemes megfigyelni a nemzeti szín zászló fehér elemét, mely szinte sárgás színűnek látszik. Ez utóbbi inkább csak érdekesség és nem tekinthető változatnak.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_02

Ami viszont szembetűnő változat lehet, a fordított színezésű zászló. A példány több száz darab átnézése után került elő és igazi ritkaságnak számít. Az eredeti műgyanta réteg ennél a jelvénynél is jól megfigyelhető.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_03

Az önkéntes rendőri szolgálatban eltöltött idő jelzésére 1970-ben alapított 25 mm átmérőjű, kör alakú jelvényeknek is több változata látott napvilágot. Az első kiadás szegője fehér, benne az „ÖNKÉNTES RENDŐRI SZOLGÁLATÉRT felirat. A sorozatban 10, 15, 20, 25 év után adományoztak jelvényeket. A két elemből álló jelvény középső motívuma egy 17 mm-es csillag vörös szegővel, amelynek belsejét fehér színnel töltötték ki, középen 7 mm-es zöld körrel benne a szám és ÉVES felirat.

A 10 évesnél az alapszín ezüst, változatban a 10-es szám eltérését figyelhetjük meg.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_04

A 15-20-25 évesnél az alapszín arany, változatokat még nem találtam.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_05

A második kiadás 1977. kivitelezése megegyezik, az elsővel, de a szegő kék színt kapott. Változás, hogy itt az első adható jelvény 5 év után került kiadásra, majd, 10, 15, 20, 25, 30 év után történt a további adományozás. A több mint 20 év alatt a jelvények több alkalommal kerültek legyártásra, így ennél a változatnál több eltéréssel is találkozhatunk.

Az 5 évesnél az alapszín ezüst és arany változatban is megjelent, illetve itt jól elkülöníthető kék színeltérést is megfigyelhetünk a két arany színű jelvénynél.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_06

 A 10 évesnél az alapszín ezüst, illetve arany 10-es szám eltérését figyelhetjük meg, a szegő kék színeltérései mellett.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_07

A 15 évesnél az alapszín arany, változatban a 15-ös szám eltérését figyelhetjük meg.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_08

A 20 évesnél az alapszín arany, változatban a 20-as szám és jelentős színeltérését figyelhetjük meg.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_09

A 25 évesnél az alapszín arany, változatban a 25-ös szám és jelentős színeltérését figyelhetjük meg.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_10

A 30 évesnél az alapszín arany, változatban a 30-as szám eltérését figyelhetjük meg.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_11

A jelvények hátlapján a felfogatás is két helyre történt, szinte középre, illetve a felső harmadába.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_12

A sorozat befejezéseként meg kell említenünk az azonos méretben és kivitelben készített 1981-ben kiadott emlékjelvényt. A jelvény, A BM ÖNKÉNTES TÁRSADALMI SEGÍTŐINEK II. ORSZÁGOS ÉRTEKEZLETE alkalmából készült. Vastag műgyanta réteget kapott, arany alappal gyártották le.

Ludanyi_Gyula_onkentes_rendor_13

Köszönöm a megtisztelő figyelmet és a változatok gyűjtéséhez sok sikert kívánok. Amennyiben valakinek sikerül egy jelentős eltéréssel bíró jelvényt találnia, kérem a HPICA oldal elérhetőségén jelezze, hogy ki tudjam egészíteni a sorozatot.

Tisztelettel

Ludányi Gyula
SiDplaceholder_hv

placeholder

 

pdf

placeholder

Last updated: február 11, 2016 at 6:21 de.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.