Ludányi Gyula: A KMB jelvények változatai

 

A Varga Ottó Úr által készített körzeti megbízotti jelvényekről szóló írást szeretném kiegészíteni. A gyűjteményemben lévő közel húsz darab KMB jelvény egy részét, jelentősnek tartott eltéréseit szeretném bemutatni.

A jelvények első sorozata zománcozásos eljárással készült, a hivatkozott cikk leírása szerint. Ennél a darabnál minimális eltérést tapasztalhatunk a domborúság tekintetében, de véleményem szerint nem jelentős eltérés.

Ludanyi_Gyula_KMB_jelvenyek_001

A második kiadás festett, műgyantával bevont felületű jelvények. Ezeknél a daraboknál jelentős eltérésként jelentkezik a jelvény domború kivitelezése. A festett jelvények első sorozata domború, míg a másodiknál már csak egy kisebb ívet figyelhetünk meg.

Ludanyi_Gyula_KMB_jelvenyek_002
Ludanyi_Gyula_KMB_jelvenyek_003Hátlapi eltérések!

A további eltérések a második kiadású, festett, műgyantával bevont jelvényeknél. Megfigyelhetjük, hogy minél vastagabb műgyanta réteget kap egy jelvény, a színeket annál jobban torzítja. Az eredetileg fehér szín az utolsó darabnál már teljesen sárgának, míg a középső kék elem zöldeskéknek hat. Az utolsó képen már olyan vastag a felhalmozott műgyanta réteg, hogy az a száradást követően látványosan megrepedezett. További eltérés a fenti darabhoz képest, hogy a rendőri címer alatt elhelyezett, eredetileg nemzeti szín szalag, már nem került kifestésre.

Ludanyi_Gyula_KMB_jelvenyek_004

Végül meg kell emlékeznünk egy ritka jelvényről, amelyet 1983-ban a Körzeti megbízottak II. Országos Értekezletére készítettek. Tudomásom szerint a kevesebb mint 100 darabban legyártott jelvény, csak az értekezleten résztvevők és meghívottak kapták meg.

Ludanyi_Gyula_KMB_jelvenyek_005

Amennyiben valaki tud még jelentősen eltérő változatról, amely a két írásban nem jelent meg, szívesen publikáljuk a HPICA.hu oldalon. 

Tisztelettel
Ludányi Gyula

 

 

 

pdf

placeholder

Last updated: február 11, 2016 at 6:45 de.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.