Ludányi Gyula: A rendőrségi „Zrínyi” sisakot ábrázoló jelvény

Jogos kérdésként merül fel a falerisztikusok részéről az a kérdés, hogy milyen módon lehet megkülönböztetni a régi és új kiadású jelvényeket.

Magáról a jelvényről:
Az ismert méretű jelvény, a rendőri „Zrínyi” sisakot ábrázolj, magassága 18 mm, szélessége 14 mm. A hátulra középre forrasztott tű mérete változó, 36-40 mm.

Az első kiadású jelvényről:
Az első kiadású jelvény 1935 körül jelenik meg, funkcióját tekintve, rendőri sport jelvények közé sorolható. A jelvény magassága 38 mm, szélessége 20 mm. Méretében jelentősen eltér a fent említett jelvénytől. Kivitelezésében is nagy eltérések mutatkoznak, a címer, illetve a címert övező tölgy és olajág gondosan, aprólékosan kidolgozott, a jelvény síkba vert.

Ludanyi_Gyula_rendorseg_zrinyi_sisak_jelveny_01
 A képen látható jelvény kék fehér szalaghoz tűzött, 1939.VI. 15. évszámmal datált

A kisebbített 18 x 14 mm-es jelvény régi kiadása sárgarézből készült, Mára már, a kiemelkedő részek kivételével, sötétbarna patinaréteggel fedett. A kis méret miatt a jelvény kidolgozása elnagyoltabb, igazán nagy különbséget nem lehet felfedezni az új és a régi jelvények között. Egyetlen minimális eltérés, hogy a címer és a leveles ágak laposak, elnagyolt kialakításúak. A modern 1991 után kiadott kitűzőkben ez a motívum domború és a jobb oldali levelek némelyikének közepén stilizált erezet látható.

Ludanyi_Gyula_rendorseg_zrinyi_sisak_jelveny_02

Régi kiadású jelvények elő és hátlapja
Ludanyi_Gyula_rendorseg_zrinyi_sisak_jelveny_03
A régi és új kiadású jelvények között található verdei eltérések

Az újonnan kiadott jelvények arany, ezüst és bronz színű kivitelben kerültek legyártásra, hátulján, a már említett tűvel, amely a hátlap közepére lett forrasztva.

Ludanyi_Gyula_rendorseg_zrinyi_sisak_jelveny_04
Az új jelvények előlapja

Ludanyi_Gyula_rendorseg_zrinyi_sisak_jelveny_05Az új kiadású jelvények hátlapja

Ludanyi_Gyula_rendorseg_zrinyi_sisak_jelveny_06A legújabb kiadású jelvény, kivitelezésében gyenge, ezüstözött, teli hátlappal, úgynevezett klipszes feltűzővel

Ludányi Gyula

 

 

 

a pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: március 8, 2016 at 15:12 du.

 

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.