Ludányi Gyula: A Katasztrófavédelem jelvényei és rendfokozati jelzés tervezetei

 A rendszerváltás utáni egyenruha, rendfokozati jelzés, valamint gallérhajtóka jelvények változásai a katasztrófa védelmet sem kerülték el. Jelen írásomban próbálom összefoglalni a gyűjteményemben lévő darabokat, melyek lassan egy évtizede hevernek egy megbecsült dobozka mélyén. A bemutatott tárgyak viseléséről nincs információm. Szeretném megkérni minden gyűjtőtársamat, amennyiben vannak hasonló relikviái a témával kapcsolatban, jelezze felém és kiegészítjük az írást.

Elsőként egy tábornoki préselt, festett gallérra tűzhető fém jelvénysort szeretnék bemutatni. Sajnos a pontos rendfokozati meghatározást nem tudom, de remélem így is látványosak lesznek a darabok.

Ludanyi_Gyula_Katasztrofavedelem_jelveny_rendfokozat_01

A jelvény mérete 93 x 25 mm pirosra festett préselt fém, melynek domború részei arany alapszínűek. A bal oldalán külön rátéttel tölgy és babérágakkal díszített koronás magyar címer látható.

Ludanyi_Gyula_Katasztrofavedelem_jelveny_rendfokozat_02

placeholder2
A fémlap hátulján két forrasztott fület figyelhetünk meg, amelyek az egyenruha gallérhajtókájára való feltűzést voltak hivatottak ellátni.


A következő két jelvény gyártástechnológiai kivitelezésben megegyezik a fent említettel, de alakban és méretben eltérő. A 72 x 20 x 40 mm-es „L” alakú fémlapok hátulja már három forrasztott tűvel lett ellátva, a biztonságos felillesztés érdekében.

Ludanyi_Gyula_Katasztrofavedelem_jelveny_rendfokozat_03

A jelvény fő motívuma tizenegy levélből álló olajágat stilizáló levélfonat, melyet alul egy csavart zsinórminta keretez.

Ludanyi_Gyula_Katasztrofavedelem_jelveny_rendfokozat_04

Ennél a darabnál már csak egy, a megszokott három plusz egy mintát követő „parkettát” láthatunk teljes mintázatban, amit szintén egy csavart stilizált zsinór szegélyez.

Ludanyi_Gyula_Katasztrofavedelem_jelveny_rendfokozat_05
A rendfokozati jelvények hátlapjára forrasztott tűzők elhelyezkedése

Gallérhajtóka jelvény tervezetek is készültek, vörös zománc alapra, rátétes kiegészítőkkel, motívumokkal. A jelvények kör alakúak ármérőjük 20 mm, felfogatásuk az úgynevezett „klipszes” megoldású. A fém részek arany, illetve ezüstszínben pompáznak, feltételezésem szerint a tiszt és tiszthelyettes állomány részére külön legyártva.

Ludanyi_Gyula_Katasztrofavedelem_jelveny_rendfokozat_06

A kiválóan kivitelezett jelvények vastag szegővel készültek, amelyeken szintén látható az arany, illetve ezüstszín. A minták a szakterületre jellemzően lettek kialakítva, gyönyörű dombornyomással és vésetekkel.

Tervezetek között találhatunk egy precíziós öntéssel készített 60 x 55 mm nagyságú, ezüstszínre eloxált sapkajelvényt. Az alap vörösréz, amely az ezüst alól a kidomborodó helyeken kikandikál.

Ludanyi_Gyula_Katasztrofavedelem_jelveny_rendfokozat_07

 

Felfogatását a hátlapon lévő két „klipsszel”oldották volna meg
placeholder
Ludanyi_Gyula_Katasztrofavedelem_jelveny_rendfokozat_08

Textil, hímzett rendfokozati jelzések is megjelentek a tervezetek között. A fekete téglalap alapszínű karlap, sárga szegőhímzéssel és mintákkal lett elkészítve. A karlapokban rendhagyó módon megjelenik a nemzeti szín zászló. Mérete 60 x 50 mm.

Ludanyi_Gyula_Katasztrofavedelem_jelveny_rendfokozat_09

Ludanyi_Gyula_Katasztrofavedelem_jelveny_rendfokozat_10

A végére egy vállszalagot szeretnék bemutatni, mely 70 x 40 mm-es felfűzhető kivitelben készült. A fekete alapszínre szintén sárga színnel készítették el a motívumokat.

Ludanyi_Gyula_Katasztrofavedelem_jelveny_rendfokozat_11

Ludányi Gyula

 

a pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: március 15, 2016 at 10:56 de.

 

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, karjelvény, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.