Furman Attila: ZZPI Slovenija Ptuj 2016.05.14.

Furman_Attila_ZZPI_Slovenija_Ptuj_20160514_01

Furman_Attila_ZZPI_Slovenija_Ptuj_20160514_02

Ha május, akkor évek óta ez a hónap a nemzetközi cserebörzék ideje, hisz ekkor szinte minden hétvégén meg lehet látogatni egy-egy gyűjtői találkozót. Az első ezek sorából a Szlovéniai Ptujban megrendezett immár 17. nemzetközi cserebörze volt. Pontosan 2016. május 14-én.

Egy barátom megkérdezte tőlem, hogy a 14-én Ptujban megrendezésre kerülő börzére mennék el szívesebben, vagy a 21-én Pozsonyira, ha csak egy helyszín fér bele a lehetőségekbe. Mondtam neki, hogy ez egy nagyon jó kérdés, mivel azt tudom, hogy a szlovén találkozón nagyon sok ismerőssel fogok találkozni akiket nyugodt szívvel mondhatok barátaimnak, ezzel szemben a Pozsonyin többen fognak megjelenni, már csak a város nagysága, és az ebből adódó  lehetőségek miatt is. De nekem szerencsém volt és nem kellett választanom a két lehetőség közül. Így párommal és Tomka Gyuri barátommal a hétvégén ismét látogatást tettem ebben a csodálatos kisvárosba.  Mondhatom, hogy ismét, hisz már a negyedik éve kerül ezen a településen megrendezésre a találkozó, ráadásul Branko Zupanic egyesületi elnöknek köszönhetően az egyik legszebb helyszínen, a négycsillagos Grand Hotel Primusban.

Az időjárás az utazásnak nem igazán kedvezett – hisz egész reggel, de még délelőtt is volt részünk jócskán csapadékban – Furman_Attila_ZZPI_Slovenija_Ptuj_20160514_03de a jókedvünket ez sem vette el. Ilyenkor mindenkiben van egy jóleső izgalom, hogy hogyan is fog sikerülni a nap és kik is lesznek jelen, kikkel fogunk találkozni. Ez minden alkalommal lutri, mert vannak akiknek a munka nem engedi a megjelenést az adott időpontban, és természetesen vannak, akiknek esetleg a család szab gátat. Ez sajnos most is érezhető volt, a Pünkösdi hosszú hétvége első napjaként egy kisebb féket jelentett. Ennek ellenére idővel megindult az élet, szép sorban érkeztek a terembe a gyűjtők, majd később az érdeklődők is.

Az első darabokat a gyűjteményembe gyorsan megszereztem, hisz a nemrég nálam járt barátom, Dragan Kokot, az érkezés után odaadta a megígért szlovén női kalapot, Furman_Attila_ZZPI_Slovenija_Ptuj_20160514_04és pár új horvát karjelvényt is cseréltünk. Majd következett pár szlovén újdonság és egy szép kutyás sorozat egy barátom kisfia számára.  És közben a sok-sok beszélgetés, nézegetés, információgyűjtés. Az idei alkalommal többen voltak a jelvények és kitüntetések gyűjtői, akiknek a területe távol esik tőlem, azonban az ott lévő kínálatot ennek ellenére is érdemes volt részletesen átböngészni, hisz csodálatos darabok bukkantak fel.

Jó volt azt is látni, hogy azért a gyűjtői logika itt is jól működik. Mit is jelent ez? Aki nem tudta elcserélni velem az őt érdeklő tárgyat az kicseréltette velem, egy barátommal, akivel viszont ő továbbcserélte azt. De ez soha nem zavar, hisz én is olyat kapok, ami nekem kell. Így egyszerre három ember is örülhetett.

Az esemény alkalmával ismételten kiadásra került egy szép és látványos karjelvény, amelyet természetesen mi is beszereztünk a saját gyűjteményünkbe, Furman_Attila_ZZPI_Slovenija_Ptuj_20160514_05hisz tökéletes helye lesz a tavalyi darab mellett. (A karjelvény a cikk fejrészénél látható.)
Az esemény végére ismét egy kellemes, jó találkozón voltunk túl, melynek egy pompás közös ebéd volt a megkoronázása. Amikor Branko barátom megkérdezte, hogy minden rendben volt-e, nyugodt szívvel mondhattam, hogy igen. És ahogy eddig is ott voltam a találkozóik nagy részén, ezután is így lesz,  ebben biztos vagyok. 

Írta: Furman Attila

a pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: május 17, 2016 at 19:47 du.

 

This entry was posted in börze, Egyéb, Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.