Furman Attila: Gyűjtői találkozó Pozsonyban

Furman_Attila_Gyujtoi_talalkozo_Pozsonyban_01

2016. május 21-én immár 5. alkalommal rendezték meg Szlovák és Cseh barátaink az éves nemzetközi cserebörzéjüket. A helyszín ez évben ismét Pozsony volt, hisz a rendezésben a két ország fővárosa – Prága és Pozsony – váltogatja egymást. Az előzetes információk szerint sok gyűjtőre lehetett számítani, már csak az asztalok foglalása során 41 asztalra volt érdeklődő.

Furman_Attila_Gyujtoi_talalkozo_Pozsonyban_02Kissé megkésve érkeztünk csak meg az Új Városi művelődési központba, mert utunk kissé kalandosan alakult. Útközben vettük fel Gyuri barátomat Győrben, akinek még a vonata is elromlott az utazás során, így a tervezett időponthoz képest közel másfél órás késéssel futottunk csak be a találkozóra. Szerencsére a helyünk biztosított volt és várt bennünket.
Sietősen kipakoltunk, az asztal rendezése közben már sorban érkeztek is kedves ismerőseink, akik köszöntöttek bennünket. Szerencsére itt is sok barátunk megjelent, akikkel jó hangulatban tölthettük el a délelőtt hátra lévő részét. A kellemes társaság mellett azért több sikeres cserét is végre tudtunk hajtani. Az érezhető volt, hogy itt is inkább a magyar rendőrség speciális egységeinek karjelvényeit keresik és nem hoztak senkit izgalomba a magyar városok nálunk fellelhető darabjai. Furman_Attila_Gyujtoi_talalkozo_Pozsonyban_03Érdekes volt az is, hogy szinte minden cserealbumban találhattunk pár magyar témájú anyagot, karjelvények vagy jelvények képében. A legkeresettebb darabok  természetesen a Cseh és Szlovák Rendőrség karjelvényei voltak, ami nem volt meglepő a számomra, hisz minden országban a saját darabjaik után van a legnagyobb érdeklődés. Ha belegondolunk akkor a saját börzénken is a Magyar Rendőrség darabjait keresi szinte mindenki.

Minden évben egy felhívással is élnek a rendezők, hogy aki teheti az a saját országának egyenruhájában jelenjen meg az összejövetelen. Ez nem történt másként ez évben sem, így a teremben sok egyenruha volt a régi Csehszlovákiából, Csehországból és természetesen Szlovákiából a különböző korokból. Fényképezkedni pedig minden egyenruhással lehetőség volt, hisz minden jelenlévő boldogan állt a kamerák elé.

Furman_Attila_Gyujtoi_talalkozo_Pozsonyban_04

A sok itt megtalálható karjelvény közül nekem egy szép sorozat nyerte el a tetszésemet, amely nem máshonnan származott, mint Mianmar. Dirk Henning, belga barátom elmesélte, hogy egy kollégája utazott ki az országba, amikor is a lelkére kötötte, hogy hozzon neki onnan rendőrségi karjelvényeket. Szerencsére barátja szerencsével járt, így még cserére is maradt a kapott emblémákból. És ha már maradt, akkor pár darab sikeresen át is vándorolt a cserék során a saját gyűjteményembe. Így számomra végképp sikeres volt ez a börze is, hisz egy újabb ország került fel a listára, ahonnan már több darab rendőrségi karjelvény is van a gyűjteményemben.

A nézelődés során az egyik albumban feltűnt pár 5.11-es karjelvény, amelyről tudom, hogy Arany Krisztián barátom keresi és gyűjti is. Amint megmondtam neki, hogy mit találtam, már ment is az adott asztalhoz cserélni, ahol a csere sikeresen létre is jött. Sok mindent átnézek ilyenkor a cseretárgyak között, de így is sok minden van, amin esetleg átfutok és csak később a beszélgetés során tudom meg, hogy volt. De ha többen nézzük, több minden fennakad a „radarunkon”. Így történt ebben az esetben is!

Modellautó gyűjtőként is több örömteli darab került a birtokomba, egy a helyszínre kitelepedett kereskedőnek köszönhetően. A hazai árnál olcsóbban megvásárolt Skoda  (Octaviák és Favoritok, modellek a Cseh rendőrségtől) egy itthon kicsit nehezebben beszerezhető sorozata gazdagítja gyűjteményem Cseh szekcióját. És ha már ott volt, akkor hoztam magamnak átalakítani is egy Skoda Superb Combit.

Furman_Attila_Gyujtoi_talalkozo_Pozsonyban_05A lehetőségek szerint minden alkalommal próbálunk egy kis időt áldozni, hogy a börze helyszínén valamit megnézzünk. Kis autózást követően a gyönyörű napsütésben egy szép sétát tettünk a Duna-parton, ez alkalommal az Apollo híd és a Szlovák Nemzeti Felkelés hídja (Új híd) közötti szakaszán, majd egy kis kaptatósabb séta fel a várba.

A börze során már megkaptuk a jövő évi Prágai találkozó beharangozóját, amely szintén májusban kerül megrendezésre. Így hazafele jövet nem csak az idei év tapasztalatait beszélhettük meg Pozsonnyal kapcsolatosan, hanem visszagondolhattunk a múltba, amikor is ellátogattunk ez első alkalommal Prágában megrendezésre került találkozóra. Hogy ne csak a múltban járjunk, elkezdtünk beszélgetni egy esetleges második kiruccanásról is, de ez még a távoli jövő.  Persze ki tudja, hogy mit hoz az elkövetkező esztendő…

 

 

a pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: június 9, 2016 at 13:11 du.

 

This entry was posted in börze, Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , . Bookmark the permalink.