Megyeri Károly: Karácsonyi gondolatok a nyomtatott sajtó tükrében

Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_01

A karácsonyi ünnep története visszanyúlik a római időkbe. December 25-én a rómaiak Mithrász istennek –a felkelő nap, a  világosság istenének- születését ünnepelték. Az ünnep megtartása minden római birodalomban élőnek kötelező volt. A korai keresztények is így tettek, azonban ők a kis Jézus megszületését ünnepelték.
A keresztény egyházban I. (Szent) Gyula pápa 350-ben nyilvánította december 25-ét a Megváltó (Jézus) születésnapjává.
Érdekességképpen Angliában Oliver Cromwell a „vasbordájúak” vezére 1647-ben betiltotta a karácsonyi ünnepségeket. Csak halála után 1660-ban oldották azt fel.
A karácsony egyik jelképe a fenyőfa.  Maga a fa, Jézus (de valamennyi ember) családját jelképezi. És hogy miért éppen fenyő lett a szimbólum? Mert télen nincs lombos fa.
Magyarországon először Brunszvik Teréz grófnő állított fenyőt 1885-ben.
A fán a gyertyák a téli éj csillagai, a papírláncok (mert régen ezek voltak) vagy ma a különböző füzérek a tudás fájára tekeredő kígyót, a gyümölcsök (dió, alma) és díszek az égitesteket, míg a fa csúcsán lévő csillag (csúcs) a három királyoknak utat mutató betlehemi csillag (vagyis a kisdedet) jelképezik.

A karácsony gondolatvilága mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Hol misztifikálták, hol pedig politikai köntössel vették körül. Mint mindent, az aktuális politika a saját szemszögéből mesélte, magyarázta, ünnepelte. Lapozgatva a régmúlt és a jelenkor rendvédelmi újságait mindez fellelhető bennük. Egy rövid és messze nem teljes körképet szeretnék bemutatni a rendőrségi írott sajtó karácsony ünnepével kapcsolatos cikkei segítségével.
A 20-as években, a gyászos trianoni „béke” után A REND című, hetente megjelenő újságban  Nádosy Imre dr. országos főkapitány  Karácsonyt köszöntő vezércikkeiben vissza-vissza tér ez a keserű országszakadás. Országos köszöntőiben azért megnyugtatja az olvasókat, hogy az otthon melegében a karácsonyt és a Megváltó születését ünneplő emberekre éjjel-nappal fegyverben őrködő, életüket kockáztató rendőrök, csendőrök és a folyamrendőrök vigyáznak.

 Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_02

(A képekre kattintva galéria nyílik, ahol a képen szereplő cikkek nagyobb méretben is megtekinthetőek illetve elolvashatóak!)

Már ezekben az években tartottak a Mosonyi utcai laktanyában a rendőr családok és elsősorban gyermekeik számára ünnepi rendezvényt. Ennek során Török János dr. főparancsnok kezdeményezésére a nagycsaládosok külön adományokat kaptak (pl. 1 vég vásznat, 1-3 db. meleg alsó trikót, 6 pár meleg harisnyát, 1-2 pár cipőt, stb.).

 Az 1930-as években a már MAGYAR RENDŐR néven megjelenő újságokban igen szép gondolatokat fogalmaztak meg. Az 1938 december 15-ei Karácsonyi Gondolatok c. vezércikkben már „a megnövekedett ország”, a visszatért (visszacsatolt) ország részek közös ünnepi mámoráról számolt be. Kiemelve a magyar rendőr hősies helytállását. Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_03

Az 50-es, 60-as évek az erősen átpolitizált időszak az újságírásban is. Így a karácsonyt már nem a biblia szemszögéből közelítették meg, hanem inkább egy más ideológia nézetei alapján a béke, a szeretet ünnepének hirdették. A MAGYAR RENDŐR hetilap is ennek az elvárásnak felelt meg. Fotókkal illusztrálták, hogy a proletár családok, köztük a rendőrök is, hogyan ünnepelnek. Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_04

És hát a Mikulás is Télapó néven látogatta meg a gyerekeket. Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_05

Az újság karácsonyi könyvvásár hirdetéseiben szovjet szerzőtől kezdve angol és magyar író műveit ajánlotta. Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_06

Az ünnepi kiadásokban fotók, írások jelentek meg a megbecsült magyar rendőrről és családjáról. Szolgálat közben, fenyőfa és ajándék vásárlása közben, otthonában családja körében. Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_07 Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_08 Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_09

Beke Béla képriportja egy BM óvoda fenyőfa ünnepre való készülődését mutatta be. Mert fenyőünnep is volt!

Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_10

A 90-es években megjelenő ZSARU Magazinban Vezda János tollából egy, a kor „skrizofén” rendőri életét bemutató  korrajz jelent meg, Karácsonyi levél címen. Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_11

Ezekben az években megjelenő belügyi újságokban sorra szólalnak meg a karácsonyi ünnepekkel kapcsolatban rendőri vezetők, ismert közéleti személyek. Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_12Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_13

Megjelennek az újság hasábjain az ünnepi asztalra kívánkozó csodásan finom ételek receptjei.
Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_14

És persze a humor mindig jelen volt. Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_15

Kalandozásunkban már meg is érkeztünk a jelenbe, a 2000-es évekhez.
A sok negatív hír helyett, melyek manapság megjelennek, fogalmazványomat a ZSARU rendőrségi Magazin 2013. december 18-án megjelent két cikkével zárom.
Melyek közül az egyik a ráckevei Rk. állományában dolgozó közalkalmazottak (mert ők is hozzánk tartoznak) négyes ikreinek karácsonyáról szólt. Megyeri_Karoly_Karacsonyi_gondolatok_16

Sok-sok ilyen jó hírt, egészséget, kellemes ünnepeket kívánok gyűjtőtársaimnak és családjaiknak!

Ja és további eredményes gyűjtést!

Üdvözlettel: Megyeri Károly

(a fogalmazványban felhasználtam a rendőrségi újságok 1920-2016-ig megjelent számait. Így A REND, Magyar Rendőr, rendőr-KÉK rendőrmagazin, ZSARU Rendőrségi Magazin vonatkozó lapszámait)

a pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: február 3, 2017 at 12:38 du.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.