Varga Ottó: Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozat 1991-2016 – IV.

 (az első rész itt olvasható)
(a második rész itt olvasható)

(a harmadik rész itt olvasható)

A tanulmányom célja részletekben gazdag fotókkal bemutatni  az 1991. évi XXXI. törvény – a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről valamint ennek módosításáról szóló jogszabályok szerint a Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt Katonai Tagozatának kitüntetéseit.

placeholder

IV.rész
Érdekességek, adatok

Nagyon kevés adat, információ, leírás található az egyes kitüntetések súlyával kapcsolatosan. A nemesfém tartalom miatt fontosak is lehetnek ezek az információk, főleg az esetleges hamisítások felismerése esetén. Az elmúlt 25 évben bizonyos kitüntetések esetében eltérések is mutatkozhatnak a nemesfém tartalom területén, ezért is fontos egy támpont rögzítése.

A Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt katonai tagozat tekintetében a súlyok az alábbiak (gramm):

– Érdemkereszt fokozatok:     arany 30, ezüst 28,  bronz 26,
– Kiskereszt / Lovagkereszt 28,
– Tisztikereszt 42,
– Középkereszt kiskereszt / lovagkereszt (szalaggal) 34,
– Középkereszt a csillaggal kiskereszt / lovagkereszt 42,
– Középkereszt 66, keresztje 60, a csillaga 94
– Nagykereszt a csillaggal kiskereszt / lovagkereszt 40,
– Nagykereszt 142, keresztje 70, a csillag 114.
– Nagykereszt rendi láncon 118, a lánc 92, a kereszt 26, a csillag 136 gramm súlyú.

A dobozokkal kapcsolatosan megállapítható, hogy két változat van. Markánsan eltérő anyagból (mintázat) készültek (01 kép). Előfordulhatnak színárnyalati különbözőségek is.

varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_0101 kép

 Az Érdemkereszt szalagja kibontva (02-02A kép).  A 02 képen rombusz alakra kibontott szalag bal oldali háromszög része az előoldal, a jobb oldali a hátoldal. A hátoldali részen a ruházatra történő rögzítésre szolgáló tűszerkezet. Ennek több változata van, felvarrható és a saját anyagából kivágott rögzítő füles megoldás. A 02A képen a szalag belső része. Itt látható a tűszerkezet rögzítő fülei, a szalag egybehajtásakor az összetartást biztosító nyelv, mely egyben egy kontraszem által a kitüntetés test felfüggesztésére szolgál és nyelvet befogadó fém karikája.

varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_0202 kép

 varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_02a02A kép

Az Érdemkeresztek fokozatai egymás mellett (03 kép):

varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_0303 kép

Az Érdemrendek kiskeresztjei / lovagkeresztjei egymás mellett balról jobbra haladva: Nagykereszt a csillaggal, Középkereszt a csillaggal, Középkereszt, Kiskereszt / Lovagkereszt (03A kép). Jól kivehetőek a keresztek közötti színeltérések, melyek a kivitelezés során az alapanyag vagy megformálás miatt keletkeztek. Főleg a babérkoszorúknál láthatóak. De van különbség a keresztek vörös és arany szegélyének színében is. A címer mögötti vörös rész lehet zománcos de leggyakrabban műgyantás.

varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_03a03A kép

Az Érdemrendek szalagsávjai balról jobbra haladva: Nagykereszt a csillaggal, Középkereszt a csillaggal, Középkereszt, Tisztikereszt, Kiskereszt / Lovagkereszt (04 kép). A szalagsáv textil része minden fokozaténál megegyezik. A fokozat jelölése a miniatűrrel történik.

varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_0404 kép

Az Érdemrendek gombjuk jelvényei / rozettái balról jobbra haladva: Nagykereszt a csillaggal, Középkereszt a csillaggal, Középkereszt, Tisztikereszt, Kiskereszt / Lovagkereszt (05 kép). A gombjuk jelvények vörös felületére ragasztással helyezik fel a megfelelő fokozat miniatűrjét. Jól kivehetőek a színbéli különbözőségek is.

varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_0505 kép

Amire még ritkábban adódhat lehetőség, az a szalagon vagy szalagsávon elhelyezett miniatűrök hátoldala. A két miniatűr természetesen méretben eltér egymástó, a szalagsávon lévő a kisebb. A 06-os képen a szalagon, a 06A képen a szalagsávon lévő Középkereszt miniatűrök hátoldala látható. A 07-es képen a szalagon, a 07A képen a szalagsávon lévő Középkereszt csillaga miniatűrök hátoldala látható. A 08-as képen a szalagon, a 08A képen a szalagsávon lévő Nagykereszt csillaga miniatűrök hátoldala látható.

varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_06 varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_06a

 06 kép placeholder_hv  06A kép

 varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_07 varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_07a

07 képplaceholder_hv07A kép

 varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_08 varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_08a
08 képplaceholder_hv 08A kép

Azt gondolnánk, hogy a frakkláncok divatja elmúlt, jelentőségüket vesztették. Íme két bizonyíték arra, hogy nem teljesen igaz ez az állítás. A hivatalosan nem létező Nagykereszt a láncon “katonai” tagozat minije (09-09A kép) és a Középkereszt katonai tagozat minije (10-10A kép).

 varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_09  varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_09a

09 képplaceholder_hv09A kép

 varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_10 varga_otto_mk_erdemrend_erdemkereszt_04_10a
10 képplaceholder_hv 10A kép

Tisztelettel:
Varga Ottó

A képek a saját tulajdonomban vannak.

 

pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: április 13, 2017 at 20:54 du.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.