Hutás Gábor: MH 80. Török Ignác Gépesített Lövészdandár – Előkészítő Törzs

Az alakulat rövid összefoglaló története.

Hutas_Gabor_MH_80_Torok_Ignác_Gepesitett_Loveszdandar_sk_01A gépesített lövészdandár 1987. április 15-én alakult az abasári Táncsics Mihály Laktanyában a felszámolt, MN 44. Harckocsi Ezred jogutódjaként. Az új alakulat átvette a teljes technikai és személyi állományt. A dandár két helyőrséges alakulat volt, egy része a gyöngyösi laktanyában állomásozott.

1990-től az új megnevezése MH 80. Török Ignác Gépesített Lövészdandár lett.

A  hadtest 1991-ben átalakult III. Katonai Kerületté.

Magát a gyöngyösi laktanyát 1991. október 10-én megszüntették. 1992-ben a dandár állományát Hutas_Gabor_MH_80_Torok_Ignác_Gepesitett_Loveszdandar_sk_02lecsökkentették előkészítő törzs szintjére. Ez azt jelentette, hogy a technika „M” zárolásra került és csak mozgósítás után a behívott állomány kaphatta volna meg a „lekonzervált” felszereléseket. A keret létszám ekkor 129 fő volt. A keretalakulat négy évig funkcionált, 1996. április 1-ével végleg felszámolták, a laktanyát bezárták.

A dandár megkülönböztető karjelvényét elrendelő parancs 39/1993 HK. 24. HM parancsnoki intézkedés. Az akkori törzsfőnök és megbízott parancsnok Nagy István alezredes a felvarró viselését engedélyezte. Az alezredes úr 1992-1995 között volt a laktanya parancsnoka. A karjelvényt Szőlösi Ernő a dandár dekoratőre tervezte. Tudomásom szerint más tervezett nem került elő.

Hutas_Gabor_MH_80_Torok_Ignác_Gepesitett_Loveszdandar_sk_03                   >Hutas_Gabor_MH_80_Torok_Ignác_Gepesitett_Loveszdandar_sk_04

Az eredeti gyönyörűen kidolgozott tervhez képest, a karjelvény születésekor a megálmodott formákat meg kellett változtatni. Az eredeti terven a dandár teljes neve szerepel, amely a karjelvényre nem fért ki, ezért MH 80. Abasár lett az új felirat.

Hutas_Gabor_MH_80_Torok_Ignác_Gepesitett_Loveszdandar_sk_05
A címerpajzs felső része megegyezik Abasár címerével. A korona a falu szülöttére, Aba Sámuel királyra utal.
A hármas toronyszerű épület (monostor), az itt működő pálos rendi szerzetesekre emlékeztet. A latin nyelvű felirat, a király adományozó okiratának címe, jelentése – adomány Sárnak, azaz Abasárnak-. A bőgő szarvasbika, a dandár választott címerállata, amely az erdős-hegyes környék szinte mindennapos vadja. A karjelvény sárgászöld alapra készült kör, átmérője 84 mm. A felvarró központilag lett legyártva szőtt kivitelben, szegője fekete hímzést kapott.

placeholder

Gyűjteményekben megtalálható a karjelvény szegőhímzés nélküli változata.

Hutás Gábor

 

Kutatásomban sokat segített Kada Huszár Adrienn és Kada András ny. százados Úr, melyet ezúton szeretnék megköszönni

Felhasznált irodalom, források:

  • 39/1993 HK. 24. HM közlöny,
  • Besenyő János: Magyar Honvédség Karjelzései,
  • személyes visszaemlékezések
  • internetes források
  • Kép forrás Heves Megyei Nap 1996.03.28. csütörtök  III. évfolyam 74. szám

 

 

pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: január 5, 2018 at 10:37 de.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, karjelvény, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.