A RENDŐRSÉG SZOLGÁLATI JELVÉNYE!

 

Mindenekelőtt szeretném leszögezni, hogy az írásomban megjelenő egységek egyikével sincs semmi problémám!

Tegnapi nap jutott a birtokomba pár jelvény, amely megtévesztésig hasonlít az eredeti rendőrségi szolgálati jelvényhez. A gyűjteményemben is van a szolgálati jelvénnyel azonos méretében legyártott jelvény, melynek az alsórészén, ahol az azonosító sorszám helye van, POLICE felirat került. Már magában ez a jelvény illetéktelen kézben gondot okozhat, visszaélésre teljesen alkalmas darab. A POLICE feliratos szolgálati jelvénymásolattal való visszaélés miatt, már számtalan eljárás indult az országban.

Ludanyi_Gyula_A_rendorseg_szolgalati_jelvenye_01

 

A szolgálati jelvényen alul található ötjegyű azonosító szám eddig körzetekre volt kiadva, áthelyezés esetén az adott egység látta el a rendőrt új jelvénnyel, a körzetnek megfelelően. Jelenlegi szabályozás szerint a felszereléskor kiadott jelvény a rendőrt elkíséri, áthelyezéskor is, a pályafutása végéig.

Beszélhetünk arról, hogy kissé más a betűkialakítás, hogy van szám, nincs szám, fényesebb, lakkozottabb, de ennek a felmutatáskor nincs nagy jelentősége. Valljuk be őszintén, amikor felmutatjuk a jelvényt és az igazolványt, nem érdekel különösebben, hogy akinek megmutattad ellenőrizte-e azok hitelességét. Ez nem is feladatunk, mivel hivatalos eljárásban intézkedést foganatosítunk, és teljes megnyugvással kezeljük azt a tényt, hogy akinek „villantottuk” az tudomásul vette, hogy rendőrrel áll szemben. Amennyiben egy másolati jelvény kerül bemutatásra, amely fillérekért beszerezhető, a reakció ugyan ez lesz. Kissé aggasztó ez a megállapítás, de gondolom helytálló.

Visszatérve a birtokomba került jelvényekhez, amelyek megdöbbentettek.

A minimális eltéréssel, illetve változó feliratokkal, méretben teljesen megegyező jelvények megtévesztésig hasonlítanak a hivatalos rendőri szolgálati jelvényhez.

Igaz, hogy ezeknek a jelvényeknek az alsó része, ahol eredetileg az azonosítási számnak kell lennie üres, de ez a hiányosság gyorsan pótolható.

Ludanyi_Gyula_A_rendorseg_szolgalati_jelvenye_02

 

 

Kérek minden olvasót, amennyiben egyetért az írásommal, illetve megállapításaimmal nyugodtan tegye közzé az ismeretségi körében.

Az írást nem vitaindítónak szánom, csupán egy megtévesztésre alkalmas tárgyra, tárgyakra hívtam fel a figyelmet.

Ez ugyanolyan nagy biztonságot jelent az állampolgároknak, mint a munkájukat becsületesen végző rendőröknek.

Köszönettel,

Ludányi Gyula

 

pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: február 2, 2018 at 19:10 du.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.