Varga Ottó: Rendőr tábornok vezérőrnagyi vállszalagjai

Tanulmányom célja bemutatni egy egyedi eseten keresztül, hogy mennyi mindent kell figyelembe venni, megvizsgálni egy eladásra – megvételre kerülő darab esetében.

Jelen esetben egy 1990-es rendszeresítésű, szilvakék színű, rendőr tábornoki zubbony volt az adás – vétel tárgya. Ami azonnal szemet szúrt, az a rendfokozat volt, azaz a vállszalag. Ránézésre valami nem stimmelt. Beindult a konspiráció, főleg azon tekintetben, hogy akkor ez a zubbony nem azé volt, akinek mondták. Átalakították, hogy azé legyen vagy mi is történt valójában? Az érintett rendőr tábornokot még nem sikerült megkérdeznem, de talán adott körülmények között amit következtetésként levontam, az alábbiak szerint logikusnak tűnik.

Rendőri anyagokat is gyűjtő társammal megegyeztünk egy egyenruha cserében. Én a birtokában lévő Dr. Bene László nyugállományú rendőr altábornagy Úr által viselt vezérőrnagyi rendfokozatú, 1990 mintájú, szilvakék színű, tábornoki zubbonyt kértem tőle. A csere létrejött. Kételkednem a gyűjtőtárs állításában nem kellett, régi, megbízható, hiteles embernek ismerem.

Megérkezett hozzám a zubbony és nekiláttam az első szemrevételezésnek. Mivel a tábornoki nadrág nem került hozzám, tudtam, hogy a zubbonyban nem lesz azonosító címke, mivel a szabócímkék a nadrág hátsó zsebében szoktak lenni. Ezek a címkék idővel – a sok mosás következtében – eltöredeznek, megsemmisülnek.

Maradnak az azonosításhoz szükséges ismérvek: rendfokozat, szalagsáv sor, jelvények, kitüntetések – ezek helyei -, testméret.

Szemrevételezés szemből és hátulról (01 – 02 kép).

VO_22_01

Tábornoki tölgyfalombok és a gallér paszpólozás

Fém tölgyfalevél a világoskék posztóalátéttel, a gallérnál a világoskék paszpólozás (03 kép). A tölgyfalevél hossza 65 mm, szélessége 20 mm. A posztóalátét nem követi teljesen a tölgyfalevél külső mintázatát. Elnagyolt a valamilyen vágóeszközzel történő körbevágás. Mivel a posztóalátét nincs levarrva a szélei mentén, látszanak a kifeslés nyomai.

A gallér alsó részén a tölgyfalomb rögzítő füleinek előre, igényesen kivágott nyílások láthatóak. Nem egy-egy helyen, összeszorítva bujtatták ki a füleket, hanem a rögzítő fülek a fémtesten elhelyezkedő rögzítőjének távolságát figyelembe véve. A rögzítő fülek végei oválisan lekerekítettek (03A kép). A paszpol és a varrások látszanak mindhárom képen (03., 03A., 03B kép)

VO_22_02

VO_22_03

A tölgyfalomb rögzítő fül hosszúsága 12 mm, szélessége 2 mm, vastagsága 1 mm. A páros rögzítő fül közötti távolság 5 mm (külső oldalukról mérve), a két páros rögzítő belső fülek közötti távolság 23 mm.
A rögzítő fülek forrasztott rögzítésűek, a tölgyfalomb testbe vésett befogadó téglalap 5X4 mm alapterületű.
A galléron látható a tölgyfalomb és posztóalátét eltávolítása után a rögzítő füleknek kivágott lyukak, valamint az ékítmény lenyomata. (03C-03G kép)

VO_22_04

VO_22_05

VO_22_06

Szalagsáv sor

Ehhez ismerni kell az adott személy pályafutását, az adott időben milyen kitüntetésekkel rendelkezett.

Dr. Bene László 1969-1996 között a Győr – Moson – Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságon dolgozik. Először nyomozó, 1980-tól bűnügyi osztályvezető, 1991-től az MRFK bűnügyi igazgatója, 1996 – 2002 között Vas Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője, 2002 – 2004 között a Belügyminisztérium Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata vezetője, 2004 – 2007 között Országos Rendőr-főkapitány, 2007-ben nyugállományba vonul.

Az 58/1998. (IV. 17.) Köztársasági Elnöki határozattal rendőr dandártábornokká, a 88/2004. (IX. 15.) Köztársasági Elnöki határozattal rendőr vezérőrnaggyá, a 161/2005. (X. 25.) Köztársasági Elnöki határozattal rendőr altábornaggyá nevezik ki.

Dr. Bene László Országos Rendőr-főkapitányi kinevezésekor lesz dandártábornokból soron kívül vezérőrnagy.

Nagyon érdekes, hogy a dandártábornoki kinevezésekor készült képen a galléron lévő tölgyfalombok alatt egyáltalán nem látszik a világoskék posztóalátét (04 kép). A jobb zsebfedő felett viseli a Rendőrtiszti Főiskola, rombusz alakú végzettségi jelvényt (1990 utáni típust). Nem viseli viszont a tábornoki zubbonyon a szalagsáv sort a bal zsebfedő felett. Nem viselte korábban sem, ez az 1998-ban készült ezredesi portrén is látszik (05 kép). A végzettségi jelvény viszont  látható a jobb zsebfedő felett (04. – 05. kép).

A 2004-ben ORFK Vezetőjeként készült hivatalos fotón (06 kép) a jobb zsebfedő felett nincs a végzettségi jelvény, a bal zsebfedő felett textil szalagsáv sor látható.

VO_22_07

A szalagsáv sor (07 kép) alapján az alábbi kitüntetésekkel rendelkezett:
1. Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozat, 2. Szolgálati Érdemérem 25 év után,
3. Szolgálati Érdemérem 20 év után, 4. Szolgálati Érdemérem 15 év után,
5. – Közbiztonsági Érem

VO_22_08

Különösnek mondható a textil szalagok rögzítési módja. A kemény hátlap a zubbony anyagához van felvarrva, de úgy, hogy a zubbony belsejét borító selyem anyagon nem varrták át. Ez precíz és aprólékos munkára utal.
Érdekes továbbá a szalagsávok egyenkénti rögzítési módja. A kemény hátlapra a két szúrónyelv mellett cérnával történő körbevarrást is találunk, huroköltéssel. Nagyon közelről látható, hogy a huroköltés miatt a szalagsáv anyaga kissé sem esztétikusan deformálódik. (07A kép).

VO_22_09

Érdemes megvizsgálni több fotót, amelyen Dr. Bene László már altábornagyi rendfokozatú zubbonyában van. A 08. kép 2005-ben, a 08A kép 2006-ban, a 08B kép 2007-ben készült.

VO_22_10

VO_22_11

 

A 08A és 08B képen látható, hogy 5 darab szalagsáv helyett már 8 darabos szalagsávra bővült a sor. A képek alapján az alábbi kitüntetésekkel rendelkezett:
1. Haza Szolgálatáért Érdemérem arany fokozat, 2. Közbiztonsági Érem (valamelyik fokozata), 3. Szolgálati Érdemérem 35 év után, 4. Szolgálati Érdemérem 30 év után, 5. Szolgálati Érdemérem 25 év után, 6. Szolgálati Érdemérem 20 év után, 7. Szolgálati Érdemérem 15 év után, 8. Szolgálati Érdemérem 10 év után.

1969-ben kezdi rendőri pályafutását, tehát a 35 év után járó Szolgálati Érdemérem járt volna neki, de ennek adományozását 1990-ben megszűntetik. Mégis nem került vegyítésre az 1990 után évek után járó újfajta kitüntetések szalagsávjaival.

Egyéb kiegészítők

Országos Rendőr-főkapitányként csak az altábornagyi rendfokozatú zubbonyán viseli Bene László az Országos Rendőr-főkapitányság karjelvényét. Ez a 08B képen látható. A karjelvény 1992 elején kerül rendszeresítésre, bár akkor nem viselték az ORFK vezetői (09 kép). ORFK vezetőként Dr. Orbán Péter viselte először 1998-ban. A képen szereplő karjelvény az első szériához tartozik, azóta számos változata jelent már meg.

 VO_22_12

A zubbony gombjai szokványosak, semmi különleges nincs ami egyedi lenne. A nagy méretű gombok 23 mm átmérőjűek (10, 10A kép). A kis méretű zsebgombok és a karon lévő gombok 15 mm átmérőjűek (11, 11A kép).

VO_22_13

A zsebek kialakítása szintén szokványos (12 kép). A zsebfedő felső része selyem anyaggal borított, a zseb felső széle szintén selyem anyaggal szegélyezett (12A kép)

VO_22_14

A zubbony belsejében a zubbony színének megfelelő selyem anyagú bélés található (13 kép). Azonnal látható a hónalj alatti részen elszíneződés, mely arra utal, hogy viselője eléggé izzadós volt, mivel csak azon a részen látható. A jobb és bal oldalon zsebek, belső anyaguk fehér színű (13A kép).

VO_22_15

VO_22_16

 

Tábornoki zubbonyokat rendszeresen vizsgálók számára meglepő módon a vállszalagok felvarrása a szokásostól eltérően igényes módon történt. A vállszalaghoz sárga vagy narancssárga színű cérnát használnak a szabóságon. Általánosságban a felvarrás során a belső anyagon is átvezetik a cérnát, így belülről is látható. Jelen esetben semmi nem látható, a vállszalagot nagy gondossággal varrták fel.

A vállszalagok

A tábornoki vállszalag fémszálas aranyzsinórral szegélyezett, egyik vége félkör alakban lekerekített. A zsinór vonalát követve 35 mm-es arany paszomány van rátűzve (14 kép).

VO_22_17

 

Első ránézésre is azonnal zavaró dolgokat fedeztem fel. A csillagok természetesen elmozdulhatnak, de precíz rögzítés esetén nem. Ha a csillag mindkét rögzítő szára egy lyukba kerül a vállszalag anyagában kialakítva akkor el tud mozdulni. A csillagok átmérője jelen esetben 20 mm. A tábornoki csillagok 25 mm átmérőjűek. A Rendőrségnél nem volt rendszeresítve 1990 után a váll-lapokon és vállszalagokon hat ágú fém csillag kivéve a tábornokoknak. Ezek a csillagok megfelelnek a többi fegyveres szervnél használt főtiszti csillagoknak.

A csillagok felhelyezése is hagy maga után kivetni valót. A vállszalag talpától illetve a bevarrás szegélyétől 10 mm-es távolságra kell lennie egyik ágának csúcsával merőlegesen  az első csillag végének. A csillagokat úgy kell felhelyezni, hogy az első csillag mértani középpontjától a következő csillag mértani középpontja között 25 mm-es távolság legyen. Így a csillagok ágai a csúcsokon össze is érnek.

Alaposan vizsgálni kezdtem a vállszalagokat. Általános tulajdonság, hogy a vállszalag anyagára ráhelyezett csillag nyomot hagy, fizikai elváltozásokat. Bemélyedést és a paszomány fonál szálának fellazítását. Az látható nyom megrajzolása után megállapítható, hogy a jelenlegi első csillagok helyén nagyobb, azaz 25 mm-es csillag volt. (14A – 14D kép)

VO_22_18

VO_22_19

 

Kutatni kezdtem olyan fotókat, melyen Dr. Bene László vezérőrnagyi rendfokozatú zubbonyban van.

A vállszalagok szélességének és a csillagok nagyságának arányait figyelembe véve a képek alapján megállapítható, hogy Dr. Bene László rendfokozati jelzésein kisebb csillagok vannak mint kellene. A csillagok közötti távolság arányaiban ugyanazt mutatja a fotókon mint a vizsgált zubbonyon (15-15C kép).
A 15 kép 2004. szeptember 16.-n készült, amikor a miniszterelnök-jelölt beiktatta hivatalába ünnepi állománygyűlésen Dr. Bene László rendőr vezérőrnagyot a Rendőrségi Igazgatási Központban.
A 15A kép 2004. december 19.-n készült, a Rendőrségi Igazgatási Központban a “Nagycsaládosok Karácsonyi Ünnepségén”.

VO_22_20

A 15B kép 2005. január 28.-n készült, Bartos László r. dandártábornok, Heves Megye új Rendőr-főkapitányának beiktatásán. A 15C kép 2005. április 19-n készült Fóton, a Károlyi Kastélyban.

VO_22_21

Észrevehető, hogy Dr. Bene László 2005. január hónaptól új tábornoki zubbonyt hord. A vállszalagokon a csillagok mérete már megfelelő, 25 mm-es. Jobb zsebfedő felett állománykategóriát kifejező hímzett jelvény, bal zsebtakaró fölött kétsoros, 8 kitüntetés szalagsávsor, a bal felkaron az Országos Rendőr-főkapitányság karjelvénye látható.

 

2018.04.01.

                                                                                  Varga Ottó      

 

Képek forrása:
01., 02., 03.-03G., 07., 07A., 09., 10-10A., 11-11A., 12-12A., 13-13A., 14-14D. kép a saját tulajdonom
04. kép – Országos Rendőr-főkapitányság
05. kép – Rendőrségi Évkönyv 1996
06. kép – Rendőrségi Évkönyv 2004
08. kép – Rendőrségi Évkönyv 2005
08A. kép – internet
08B. kép – Országos Rendőr-főkapitányság
15. kép – Rendőrségi Évkönyv 2004
15A. kép – Rendőrségi Évkönyv 2004
15B. kép – Rendőrségi Évkönyv 2005
15C. kép – Rendőrségi Évkönyv 2005

pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: április 2, 2018 at 7:51 de.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.