Rendőrmúzeum – Budapest

placeholder2

Rendőrmúzeum – Budapest

 

015

A Bűnügyi Múzeumot 1908-ban alapították.
A hosszú évek során végzett gyűjtőmunka következtében 1918-ig több mint 10 000 tárgy és eszköz került a múzeum birtokába.A II.világháború során a gyűjtemény szinte teljesen megsemmisült. 1958 és 1963 között kriminalisztikai oktatókabinet formájában megkezdődött az anyagok újragyűjtése.

1964-től már új helyen – a volt toloncházban – folytatódott a kiállítás újjászervezése, majd 1967-ben kapta meg működési engedélyét, mint országos gyűjtőkörű múzeum. Az elhelyezést szolgáló épület zártsága miatt 30 éven át csak csoportos formában volt látogatható, a teljes nyilvánosság elől elzártan működött. 1997-ben területi átszervezésre hivatkozva bezárták, az anyagokat raktárba helyezték.

0341998. év II. felében született döntés a múzeum újjászervezéséről. A kiállítási terület bővítésének igénye mellett a legfontosabb teendő az 1997.évi CXL. törvényben foglaltaknak megfelelően a múzeum újra akkreditáltatása volt.
Közel 4 hónapos szó szerinti éjjel-nappali munka után a Rendőrség Napi eseménysorozathoz kapcsolódva immár új helyen, új tartalommal, új névvel nyitotta meg kapuit a Bűnügyi és Rendőrség-történeti Múzeum.
1999. április 26-án a sajtótájékoztatóval egybekötött ünnepélyes megnyitót Dr. Visy Zsolt a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma kulturális helyettes államtitkára és Dr. Orbán Péter r. vezérőrnagy az Országos Rendőr-Főkapitányság vezetője tartotta.

154A rendőrség vezetésének az újraszervezéssel többek között az volt a célja, hogy a nem kis áldozatokkal létrehozott kiállítás méltóan reprezentálja a testület történetét és a bűnözés elleni harc tárgyi és dokumentációs emlékeit.
Bűnügyi és Rendőrség-történeti Múzeum neve 2002. április 1-től megváltozott. A jövőben az ORFK fenntartásában a Belügyminisztérium általános felügyeletében, valamint az NKÖM szakmai felügyelete alatt továbbra is országos gyűjtőkörű szakmúzeumként RENDŐRMÚZEUM néven működik.

 A múzeumról készült fotógaléria az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

placeholder

Múzeumok- Rendőrmúzeum

placeholder

Cím: Budapest VIII. Mosonyi utca 5.

google

Nyitvatartás:
hétfő: zárva
Páros hetek:
kedd – szombat: 09.00-17.00
Páratlan hetek:
kedd – péntek: 09.00 – 17.00
Vasárnap: zárva

Last updated: november 25, 2015 at 8:02 de.