Rendőrmúzeum – Tarnaméra

placeholder2

Rendőrmúzeum – Tarnaméra

P80210381996 augusztus 31-én került megnyitásra a kastélyban egy csendőrség- és rendőrség-történeti kiállítás. A tárgyi tárlat emlékekben gazdag gyűjteményének összegyűjtése és rendezése Dr. Francsics Ottó r. alezredes, Heves város akkori főkapitánya  és Dr. Gulyás István állatorvos munkájának köszönhető. A épületben helytörténeti kiállítás is helyet kapott. A kiállítás anyagát 2002-ben vette át az Országos Rendőr-főkapitányság Budapesten működő Rendőrség-történeti Múzeuma. A tarnamérai kastélyban így 2002 óta a Rendőrség-történeti Múzeum kiállítóhelye működik. A bejárati csarnokban világtérkép fogadja látogatókat, amelyen kis zászlók sokasága jelzi, hogy a szakmai kapcsolaton, szakmai barátságon és együttműködésen alapuló rendőri szervezetek behálózzák a Föld kontinenseit. Jelezve van, hogy mely országok egyenruhája látható, valamint a Nemzetközi Rendőr Szövetség, az IPA (International Police Association) tagországai is. P8021075Magyarország rendőrsége (ahogyan a világtérkép is mutatja) az elmúlt évek nemzetközi rendezvényeinek tükrében így nemcsak földrajzilag, hanem e szervezetek együttműködéseinek is részben középpontjában áll, külföldi szakmai hírneve kiemelkedő, 1990 óta IPA tag.

A helyi esküvőknek is helyet adó nagyteremben 12 tablón közel kilencszáz, a világ szinte minden pontjáról származó és gyűjtött rendőrségi karjelvény tekinthető meg. Az épület felső szintjének egyik termében 1945 előtti rendőrségi és csendőrségi anyagok kerültek rendszerezésre és egy-egy élőkép formájában bemutatásra. egy másik teremben az 1945-1989 közötti időszak kerül bemutatásra.
P8021107Itt is lehetőség volt egy életkép kialakítására, amely egy rendőrségi ügyeleten történő eligazítást mutat be az 1970-es évekből. A csendőrség- és rendőrség-történeti életképeken keresztül a látogatók bepillantást nyerhetnek a csendőrség és a korabeli rendőrség mindennapi életébe, munkájába. A kastély 5 további termében kapott helyet a “Világ Rendőrségei” című kiállítás anyaga, amelyben 92 ország 145 komplett rendőrségi; valamint 2 csendőrségi, 2 pandúr és 1 Francia csendőr egyenruhája lett kiállítva. Jelenleg itt található a világ legnagyobb rendőrruha gyűjteménye.

 

forrás: szöveg: Wikipedia, fotók: SiD

 A múzeumról készült fotógaléria az alábbi linkre kattintva tekinthető meg:

placeholder

Rendőrmúzeum – Tarnaméra

placeholder

Cím: Tarnaméra, Almásy-kastély (Árpád u. 8.)

trkp_tarnamera

Nyitvatartás:
március 15 – október 15:
kedd-vasárnap: 10-17.

szezonon kívüli időszakban a látogatáshoz
telefonos egyeztetés szükséges (06-36-479-514)

placeholder2

Last updated: január 23, 2018 at 13:22 du.