Határőr Múzeum – Apátistvánfalva

Apátistvánfalva Határőr Múzeum

 

Apátistvánfalva az Őrség szívében meghúzódó takaros kis falucska a Szlovén határ mentén. Gondolom, a település neve hallatán senki nem kapja fel a fejét sőt, nem is hallott még róla, ahogyan én sem.

Béndek József altábornagy Úr, a volt Határőrség Országos Parancsnoka, hívta fel rá a figyelmem, hogy bizony ott, egy kiállítás található, melyet a határőrség megszűnése előtt 2007 november 1-én adtak át. Béndek Úr a szívén viseli a kiállítóhely sorsát, illetve gyarapodását, a múzeum megszületése is az Ő nevéhez köthető. Egy volt határőr őrs teljesen felújított épületét és melléképületeit rendezték be a múlt tárgyaival.

 Szerencsémre a munkám, a közelbe irányított, és alkalmam adódott megtekinteni a kiállítást. Az idegenvezetőm Merkli László volt, aki a múzeum mellett lakik, és minden látogató számára elérhetővé teszi a megtekintést. Beszélgetésünk során megkérdeztem, hogy milyen látogatottsága van a kiállításnak, mire László elmesélte nekem, hogy szinte csak szlovén vendégek érdeklődnek, ezért a tárlat kétnyelvű feliratozással rendelkezik.

Nem voltam rest előkapni a fényképezőmet és körbefotózni mindent, hogy bemutathassam nektek is a méltatlanul ismeretlen, szinte elfeledett kiállítóhelyet.

apatistvanfalva_hataror_muzeum_01Kintről ez a látvány fogadja a látogatót, de körbekerített terület minden szegletében található valami érdekesség.

apatistvanfalva_hataror_muzeum_02A terület egyik határán található 11 kopjafa, a volt parancsnokságok emlékhelyei, mögöttük egy-egy fenyő, melyet a kopjafák felállításával egy időben ültettek a parancsnokok.

apatistvanfalva_hataror_muzeum_03Határőr átkelő sorompóval, határkővel

apatistvanfalva_hataror_muzeum_04A „vasfüggöny” kiállított részlete

apatistvanfalva_hataror_muzeum_05

apatistvanfalva_hataror_muzeum_06

apatistvanfalva_hataror_muzeum_07Egy érdekes járműpark

apatistvanfalva_hataror_muzeum_08

apatistvanfalva_hataror_muzeum_09Istálló, a lovas és kutyás szolgálattól összegyűjtött emlékekkel

apatistvanfalva_hataror_muzeum_10A tárlat bejárata

apatistvanfalva_hataror_muzeum_11A kiállítás képekben

apatistvanfalva_hataror_muzeum_12

apatistvanfalva_hataror_muzeum_13

apatistvanfalva_hataror_muzeum_14

placeholder

Cím: Apátistvánfalva, 9982. Fő út 83

trkp_apatistvanfalvaAz emlékhely előzetes bejelentés után látogatható.

A látogatást az emlékhely gondnokánál,
Merkli Lászlónál kell bejelenteni.
Tel: 06/30/484-4347

Last updated: január 23, 2018 at 13:56 du.