Furman Attila: Sümeg Rendőrőrs új karjelvénye

sumeg_karjelveny_01

sumeg_karjelveny_02A Sümegi  Rendőrőrs karjelvényének bevezetésére 1999-ben került sor, hosszabb engedélyeztetési procedúrát követően. Az első darab készítésénél figyelembe kellett venni, hogy az akkori elérhető gyártási technika mit enged, mi valósítható meg.
Eltelt  16 év és egy kis átalakuláson ment át a darab. A darab áttervezése során felötlött bennem, hogy jó lenne, ha a városomra leginkább jellemző vár is felkerülne a karjelvényre. Így vetődött fel bennem, hogy a vár sziluettjét elhelyezem a háttérben. A kiemelkedő hegyen lévő várunk tökéletes hátteret biztosít városom címerének és a feliratnak. Így sikerült egy hazánkban eddig nem látott változatot megtervezni, amely a viselőiknek is elnyerte tetszését.

Ludányi Gyula barátom aki egyúttal az egyesületünk elnöke is, elkészítette a pontos műszaki leírást az elkészített új darabról, amelyet ezennel meg is osztok minden érdeklődővel:

 sumeg_karjelveny_03Az újonnan megjelent karjelvény műhímzett (szőtt) eljárással készült, enciánkék alapszínben fekete szegőhímzéssel. Mérete 103 x 79 milliméter, alakja a formai előírásoknak megfelel. A belső fehér szegő mellet RENDŐRŐRS SÜMEG Arial, míg a felső POLICE felirat Algerian betűtípussal került a karjelvénybe fehér színben. A belső rész felső harmada enciánkék, alatta elhelyezett belső mező fekete, melynek felső íve megtört, a sümegi várat stilizálja. A középrész Sümeg város címere uralja. A címer pontos leírása: A csaknem négyzet alakú, az alsó talpán csücskös pajzsmező alsó közepét kitöltő szív rajzából két viráglevél és három négyszirmú virág ágazik ki. A címerpajzs felső részét az oldalaira is lenyúló sisaktartó stilizált virágleveleinek díszei takarják. A címerpajzs felső közepén vállrészes sisakos koronadísz van. A korona középső ágán könyökével nyugvó páncélozott kar a tenyerében markolt kardot vágásra emeli. Előtte balra a hold sarlós képe, melynek belső ívén emberarc vonalai, a kar mögött jobbra pedig három hatágú csillag rajza látható. A címerkép színeinek – a bíborszín a vitézség erényét jelzi – és az égi jegyeknek is jelképes értelmük van. A címerpajzs nagy mezője ezüst, az alsó csücskéből kiinduló nagyobb szív bíborpiros. Ez utóbbiból a jobbra és balra kiágazó két levél zöld. Az ugyaninnen kiágazó, három kinyílt szirom viráglevelei bíborpirosak, a középen lévő virágporzók pedig aranyszínűek és fekete pontozásúak. A címerpajzs felett levő páncélozott nyakrészt aranylánc díszíti éremmel. A címertartó egymásba fonódó levelei arany, piros és ezüstös színezésűek. A címerkorona feletti páncélozott kar arany, ezüstös csíkozású. A vágásra emelt kardmarkolati része arany, a kard pengéje ezüst. A karddal szemben levő sarlós hold ezüst, a korona jobb oldalán a három hatágú csillag aranyszínezésű, amelyek mezőiben fekete pontok láthatók. Sümeg címere azonos a kihalt Hany család címerével.

A karjelvényt tervezte: Furman Attila MRE  Titkár

letölthető pdf

Last updated: szeptember 21, 2015 at 14:22 du.

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, karjelvény, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció. Bookmark the permalink.