Az Igazgatásrendészet karjelvényeinek története

A rendőrség igazgatásrendészeti karjelvényét Csetneki Zsolt gyűjtőtársunknak köszönhetjük. A több mint egy évtizede a területen dolgozó Zsolt fejéből pattant ki az ötlet, hogy jó lenne egy megkülönböztető, a szakterületre jellemző karjelvény megtervezése, megvalósítása. A tervek elkészítése után kerestünk meg a gyártót, hogy „öntse” textilformába az elképzelést. Pár hét elteltével foghattuk a kezünkbe az első bemutatásra szánt darabokat melyek alapszínét részben mi, részben a gyártó határozta meg. 

A képen látható bemutatásra készített karjelvények:

Ludanyi_Gyula_Az_Igazgatasrendeszet_karjelvenyeinek_tortenete_01

placeholder_hvfehér alapon,  placeholder_hvkék alapon, fehér-feketeplaceholder_hvsötétkék alapon,
placeholder_hvfekete feliratokkalplaceholder_hvfeliratokkal placeholder_hvfehér-fekete feliratokkal

Ludanyi_Gyula_Az_Igazgatasrendeszet_karjelvenyeinek_tortenete_02

placeholder_hvsötétkék alapon, fehér feliratokkalplaceholder_hv sötétkék alapon, fehér feliratokkal

A megtekintés után a sötét alapszínű fekete-fehér feliratokkal készített példányok elvetésre kerültek, mivel az IGAZGATÁSRENDÉSZET nem volt kivehető. A fehér alapszínt a gyártó készítette, ennél a példánynál figyelembe kellett vennünk a viseléskor történő elkoszolódást, ezért ez a színváltozat sem valósult meg. Zsolt külön kérése volt, hogy a legyártott példányoknál a távcsöves puska alapszíne legyen sötétebb, hogy a mintából szépen kiemelkedjen.

Ezen kéréseknek megfelelően készült el a következő sorozat:

Ludanyi_Gyula_Az_Igazgatasrendeszet_karjelvenyeinek_tortenete_03

placeholder_hvsötétkék alapon, fehér feliratokkal,placeholder_hvfekete alapon, fehér feliratokkal,
placeholder_hvsötétszürke fegyverrelplaceholder_hvsötétszürke fegyverrel

Ludanyi_Gyula_Az_Igazgatasrendeszet_karjelvenyeinek_tortenete_04

placeholder_hvbordó alapon, fekete feliratokkal,placeholder_hvpiros alapon, fekete feliratokkal,
placeholder_hvsötétszürke fegyverrelplaceholder_hvsötétszürke fegyverrel

Az új sorozatból a sötétkék alapszínű lett kiválasztva és szolgálati öltözeten viselve, a fekete elvetésre került, míg a bordó és piros alapszínű darabok ajándéktárgyakra, ajándékozásra lettek felhasználva. Természetesen gondolva az akkori gyűjtőkre a darabszámot úgy rendeltük, hogy minden gyűjtőtársunknak a gyűjteményében szerepelhessenek a karjelvények. A tervezést és bevezetést követően a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Igazgatásrendészeti Osztályán a viselésre szánt karjelvények kiosztásra kerültek. Sajnos a jól megtervezett, a szolgálati ágra jellemző motívumokkal bíró karjelvény országos szintű elterjesztése már nem járt eredménnyel, annak ellenére, hogy mindenhol tetszést, sikert aratott.

Ahogyan ez lenni szokott, a legyártott darabok gyorsan gazdára találtak és szép lassan elkoptak. 2015 év elején jött az igény az új megrendelésre, de mivel a régi hímző már nem volt elérhető egy új gyártóval kellett elkészíttetni a darabokat. Itt már csak a viselt és reprezentatív célokra gyártott alapszínt rendeltük meg. A gyártó újra tervezte a motívumokat és a középen elhelyezett nyitott könyv stilizált „írást”, apró vonalakat kapott, a fegyveren látható céltávcső, illetve tus szürke alapszínű lett fekete árnyékolással és a feliratok betűi vastagabbak lettek. A változtatásoknak betudható, hogy a karjelvény kissé szélesebb lett az első kiadáshoz képest.

Az újonnan rendelt darabok:

Ludanyi_Gyula_Az_Igazgatasrendeszet_karjelvenyeinek_tortenete_05

placeholder_hvsötétkék alapon, fehér feliratokkal,placeholder_hvpiros alapon, fehér-fekete feliratokkal,

Ludanyi_Gyula_Az_Igazgatasrendeszet_karjelvenyeinek_tortenete_06

sötétkék alapon, fehér-fekete feliratokkal, gyártói prototípus

Az utolsó, sötétkék alapszínű fekete-fehér feliratokkal elkészített karjelvényt a gyártó készítette, mint prototípus, összesen két példányban.

Ludányi Gyula

a pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: április 9, 2016 at 18:24 du.

 

This entry was posted in Gyűjtői Hírek, karjelvény, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.