Megyeri Károly: Apró csodák a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában – WOLF GÉZA makett kiállítása 2016

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_01

 

Mint a legtöbb ember, én is gyűjtök valamit. Egyebek közt autó maketteket. De a gyűjtői körbe belefér a rendőrrelikvia is. És mivel tagja vagyok a Magyar Rendőrrelikvia-gyűjtők Egyesületének, rendszeresen olvasom a honlapjukat és látogatom a Facebook-csoportjukat. Itt értesültem Furman Attila gyűjtőtárs jóvoltából a megrendezendő kiállításról.

A megnyitóra igen szép számmal jöttek érdeklődők. A nyitóbeszédet többek között maga a kiállító, Wolf Géza mondta.

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_02

A viszonylag kis helyiségek hamar megteltek, és szinte sorban állás volt a vitrinek előtt.

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_03

A számtalan érdeklődő, gyűjtő, makettépítő megrohanta Gézát (igen per Géza, mert összetegeződtünk) kérdéseivel. De mindent megválaszolt, jó hangulat alakult ki. Még egy kis sütizésre is nyílt alkalom.

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_04

Érdeklődők nem csak benn voltak, de a kirakaton keresztül is nézelődtek:

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_05

 

Belépve a kiállítóterembe, a falakon körbe már-már kultikussá vált busz- és villamostáblák sorakoztak:

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_06

A vitrinek rejtik az igazi érdekességeket:

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_07

Géza elmondta, hogy mint sok más fiatal, már korán elkezdte a Matchbox autók gyűjtését. Tulajdonképpen így indult el a hobbija és vált a későbbiekben olyan szintűvé, hogy maga épített és épít modelleket.

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_08

A legendás WUMM kiadvány, amely eleinte kézzel, majd írógéppel készült:

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_09

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_10

A gyűjtés mellett, amely kiterjed minden egyéb tárgyra, relikviára, amely kapcsolatban van a közlekedéssel, elkezdődött az építés. Az első egy IKARUS volt 1995-ben, majd ezt követte a többi jármű. Főleg 1:87 és 1:43 arányban készülnek. Előbb elkészül egy mesterdarab, majd erről öntőforma a további darabok elkészítéséhez. A kedvence a sok közül az IKARUS 284-es, amely tolócsuklós, alacsonypadlós:

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_11

De itt van a JOY-222 frsz-ú, amely mint villamospótló járt a 18-as és a 47-es viszonylaton. Valószínűleg nosztalgia-járatként látjuk viszont a pesti utakon:

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_12

 

A kiállított modellek között vannak érdekességek:
a MÁVAG gyártmánya, amely a Széchenyi fürdőtől járt a Horthy Miklós ( ma Móricz Zs. ) körtérig

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_13

az IKARUS 60 elejének és egy RÁBA Tr5-ös hátsó részének és egy golyóskoszorús forgózsámoly összeépítésével jött létre az első csuklós busz ( 1960, FAÜ, Rózsa László, Lassú Gábor, Színi Béla ) jelen esetben egy trolibusz

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_14

vagy a Mercedes buszból lett troli Szegeden

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_15

Ennek az oroszok által kiadott rendőrautó sorozatban megjelent  Moszkvics 407-esnek aranyos sztorija van. Géza a forgalmazó céggel felvette a kapcsolatot, hogy magyar felirattal készüljön. A cég vissza is küldte a feltamponozott változatot az alábbi felirattal: REHOÖRSÉG. Ez persze javításra került és már úgy került forgalomba, de a gyűjteményben a „REHO…” megmaradt:

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_16

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_16b

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_18b

De sok más érdekesség van a gyűjteményben még. Például több külföldi gyártó, forgalmazó IKARUS név alatt adott ki saját típusú járművet. Ilyen volt az egykori NDK ( DDR ), ahol a bliszterre Robur van nyomtatva, de a csomagban IKARUS van. Vagy hogy New Jersey legjellemzőbb járműve  -a Mattel szerint – az IKARUS. Avagy érdekes még, hogy a Suzuki raliautók magyar rendszámmal kerülnek forgalomba.

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_19

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_20

 

Egyszóval impozáns a gyűjtemény kiállításon látható része. De ez csak egy darabka az egészből. Remélem egy következő kiállítás már a Rendőrség-történeti Múzeumban lesz.

Kép és szöveg: Megyeri Károly

 

Galéria a kiállított makettekből:

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_21 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_22

Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_23 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_24 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_25 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_26 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_27 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_28 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_29 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_30 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_31 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_32 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_33 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_34 Megyeri_Karoly_Wolf_Geza_makett_35

 

 

 

 

a pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: május 17, 2016 at 9:41 de.

 

This entry was posted in fotó, Gyűjtői Hírek, Kiállítás, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.