Ludányi Gyula: A magyar rendőri sajtó

A magyar rendőrség napjainkban a Megyei Rendőr-főkapitányságokon dolgozó sajtóreferens kollégák munkájával kommunikál a külvilág felé. Ezekben az esetekben az előre meghatározott referáltatott sajtóanyagot küldik meg, vagy nyilatkozzák a média irányába. Azért van szükség a kifelé irányuló adatközlés megszűrésére, mert esetenként a nyomozás érdekeit sértheti, ha fontos információ kikerül. Ebből adódóan, ha figyelitek ezeket a híradásokat eléggé tényszerű és leszűkített információ megy a külvilág felé.
A nagyobb port felkavart ügyek befejezése -természetesen már bővített formában- megjelenik az Országos Rendőr-főkapitányság képes hetilapjában, a ZSARU rendőrségi magazinban. Ha szemügyre veszitek az újságot, minden borítón megtalálható az alapítás éve, mely 1869. Tulajdonképpen innen datálódik a rendőrség civil szféra felé történő kommunikációja.
A korabeli újságok eleinte csak feldolgozott eseményeket és felhívásokat tartalmaztak.
A későbbiek folyamán kialakult egy bizonyos szakmai szemlélet, és nyomozási tanácsok, bűnelkövetők nyilvántartásba vételének egységesítése, helyszínelés és sok más rendőri praktika jelent meg az olvasmányok között. Érdemes forgatni a régi elsárgult lapokat, mert néha bizony még most is jónak tűnő, alkalmazható szakmailag precíz megoldásokat olvashatunk. A korabeli Magyar Rendőr újság foglakozott az új technikai felszerelések bevezetésével, például az első mozgófilm rögzítésére alkalmas felvevő gépekkel, azok rendőri alkalmazásával, vagy helyszínen történő nyomkutatási eljárások bevezetésével. A bűnelkövetők nyilvántartásba vétele már az 1900-as évek elején megkezdődött hazánkban a három irányú fényképezéssel, illetve az ujjlenyomatok levételével, melyet a lapokban olvashatunk.
A régi időkben a rendőrújságok szakmai írásait, maguk a rendőrök állították össze, míg a külső napilapokban megjelenő napi híreket, a rendőrség által megbízott polgári újságírók vetettek papírra. A kiemelt ügyeknél az újságírók tömegét elkerülvén, egy frappáns megoldással rendőri sajtósokat neveztek ki és bízták meg azzal, hogy a civil újságokban közzé tegyék a rendőrséggel kapcsolatos híreket. A rendőri sajtósok nagyobb jogosítvánnyal rendelkeztek, így nekik külön rendőri sajtóigazolványt és hozzá tartozó sorszámozott nyilvántartott jelvényt adtak ki.

Az első megjelenő jelvényhez még nem tartozott külön okmány, egyszerűen az előlap szövegébe beleírták az „IGAZOLVÁNY” szót.

Ludanyi_Gyula_magyar_rendori_sajto_01

A kör alakú jelvény zománcozott eljárással készült, a címer külön elemként szerepel, hátlapon a gyártójelzésen kívül beütős azonosítási sorszám „4” látható.
A korban soron következő jelvények már ovális formában készültek, szintén zománcozott előlappal. A középső címer motívum, már egyben készült a teljes jelvénnyel. A hátlapon úgynevezett „gomblyuk” feltűző, amelynek külső felülete szintén zománcozott, feltehetően gyártói jelzéssel ellátva. A sorszám baloldalon vésett felirattal „23”.

Ludanyi_Gyula_magyar_rendori_sajto_02b

A második világháborút követően az újonnan felállított rendőrség, követve a régi hagyományokat, ismét bevezeti a sajtójelvényt. A kör alakú lemezjelvény kékre festett felületére sárgás, szintén festett „RENDŐRI SAJTÓ” felirat került. A babérágakkal díszített címer külön rátét, melyet a hátlapra szerelt „gomblyuk” feltűzővel rögzítettek. A pajzs alakú kékre zománcozott gombban a „R S” rendőri sajtó rövidítése olvadható, a rögzítőn beütött 33-as azonosítási szám szerepel.

Ludanyi_Gyula_magyar_rendori_sajto_03

 

A kronológiát követve feltételezhetően az utolsó hivatalosan megjelent rendőri sajtó jelvény szintén kör alakú, kék zománcfestéssel ellátva. A 48-as állami címer a jelvény anyagában, amely a heraldikai szabályoknak megfelelően szintén festést kapott. A hátlapon „gomblyuk” feltűző, a pajzs alakú zománcfestésben az „R S” rövidítés látható, alul vésett 11-es azonosítási szám.

Ludanyi_Gyula_magyar_rendori_sajto_04b

A sorozatban szeretném bemutatni a TÖRVÉNYSZÉKI SAJTÓ jelvényét, mely szorosan kapcsolódik a bemutatott jelvényekhez. A címerből következtetve ez a darab is 1945 utáni megjelenés. A szintén kör alakú jelvény bordó zománcozást kapott, a középen elhelyezett címer hasonló megoldással rögzített, mint az előző darabnál. A „gomblyuk” feltűző kör alakú, benne egy stilizált lúdtoll, melyen egy „T” betű nyugszik.

Ludanyi_Gyula_magyar_rendori_sajto_05

Befejezésként egy 1929-ben, a Magyar Királyi Államrendőrség Egri kapitánysága által kiállított fényképes rendőri igazolványt mutatnék be. Dr. Kapor Elemér az EGER című napilap újságírója volt, és egyedül ő kapta meg a szöveges részben is szereplő jogosítványokat.

Ludanyi_Gyula_magyar_rendori_sajto_06

 

Köszönettel tartozom a Csetneki Zsolt, Méhes Zsigmond, Ormós László és Varga Ottó uraknak, akik rendelkezésemre bocsájtották a gyűjteményükben lévő jelvények fényképeit.

További sikeres gyűjtést kívánok!

Ludányi Gyula

 

a pdf verzió innen letölthető

placeholder

Last updated: február 3, 2017 at 12:51 du.

This entry was posted in Egyéb, Gyűjtői Hírek, Magyar Rendőrrelikvia-Gyűjtők Egyesülete, MRE, publikáció and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.